VRAT ODAJE GODINE, ALI GA MOŽEMO ODRŽATI MLADOLIKIM

Zona vrata često (i nepravedno) ostaje zanemarena! A upravo bi koži vrata trebalo posvetiti ekstra pažnju jer se baš tamo, prije nego na licu, vidi starenje.

Zbog manjka sebuma područje vrata je obično dosta suho, a zbog tanje kože, mnogo je podložniji negativnim uticajima okoline te se ranije uočavaju bore i obješenost kože.
Slabljenje vratnih mišića i vezivnog tkiva dovodi do tzv. ćurećeg vrata, naborane i obješene kože podbratka, a današnji stil života, kada svakodnevno satima pogrbljeni gledamo u ekrane, rezultuje “tech neck-om” koji dodatno pogoršava opuštenost i obješenost kože vrata.
Gubitak kolagena postepeno nastupa u drugoj polovini dvadesetih, a taj se proces ubrzava u menopauzi i dovodi do gubitka čvrstoće i elastičnosti kože. Šta možemo preduzeti kako bismo kožu vrata što duže održali mladolikom, a da ne uključuje “odlazak pod nož”?
Za početak, dermatolozi, kozmetičari, ali i poznati koji vode izuzetnu brigu o svom izgledu saglasni su u jednom: njega lica ne staje na bradi nego bi trebalo da se produži sve do dekoltea! Koža vrata i dekoltea veoma je tanka te zahtijeva jednaku ljubav i pažnju kao i koža lica, ako ne i veću. Zato je treba redovno hidratizovati, koristiti kreme za učvršćivanje kože te obavezno nanijeti zaštitni faktor.
Veoma je važna i fizička aktivnost, a minimum koji moramo napraviti jeste rastegnuti se i razgibati vrat i ramena nekoliko puta dnevno. Uveče je najbolje vrijeme za masažu: nanijeti 2 kašičice ulja za njegu lica i cirkularnim pokretima zglobovima prstiju masirati dekolte, zatim ramena i vratne mišiće, pa jagodicama prstiju bradu i čeljust sve do obraza, a pokreti uvijek moraju biti prema gore.
S napretkom medicine i pojavom brojnih kozmetičkih zahvata poput fillera, microneedleinga i slično koji nisu invazivni poput face-lifta, konsultacije s dermatologom uvijek su dobra polazišna tačka za utvrđivanje optimalnih procedura za mladolik izgled, bilo da su problem bore ili obješena koža, u slučaju da je za preventivu kasno.

Previous articlePREPOZNAJTE SIMPTOME PODMUKLE BOLESTI MODERNOG DOBA
Next articleVLADA KUPUJE ČETVEROTOČKAŠA ZA RAJSKU DOLINU A PLATE 5% POVEĆANE