RUSI ODOBRILI “SPUTNJIK V” PROIZVEDEN NA TORLAKU

Ruski nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamaleja” odobrio je za upotrebu 550.000 vakcina protiv virusa korona “Sputnjik V” koje su proizvedene na Institutu “Torlak” u Beogradu, izjavio je ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović.

On je naveo da su vakcine proizvedene na “Torlaku” potpuno istog kvaliteta kao one proizvedene u Rusiji.

“Kontrolisano je 18 parametara u skladu sa najvećim svjetskim standardima i svi oni su pokazali izvrstan rezultat – vakcine su potpuno istog kvaliteta kao one proizvedene u Rusiji”, rekao je Popović za RTS i dodao da je kontrolisano 960 uzoraka.

Kada je riječ o eventualnom izvozu vakcine, on kaže da će odluku o tome donijeti Vlada i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Treba da usaglasimo sa našim ruskim partnerima da dobijemo od njih odobrenje za izvoz da se ne bi desilo da i jedni i drugi izvozimo na ista tržišta. Ali, siguran sam da će za Republiku Srpsku, odnosno BiH, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju biti ovih vakcina u dovoljnoj količini”, rekao je Popović.

On je naveo da je do kraja godine planirana proizvodnja četiri miliona doza ove vakcine.

“`Torlak` ima izvanredne kapacitete. U toku septembra i oktobra planiramo, prema proizvodnom planu koji smo usaglasili sa našim ruskim partnerima, da proizvedemo još milion i po vakcina, a do kraja godine sve zajedno oko četiri miliona vakcina `Sputnjik V` – polovina komponente jedan, polovina komponente dva”, rekao je Popović.

Previous articleOBEZBJEĐENJE US-OPENA IZGURALO ĐOKOVIĆA OD NAVIJAČA
Next articlePOLICIJSKA POTJERA U BANJALUCI: BJEŽAO DROGIRAN SA GASNIM PIŠTOLJEM