AKO STE IMALI KORONU, OVO MORATE DA ZNATE

Evo kako da maksimalno ojačate pluća poslije preležane kovid infekcije!

Oporavak nakon kovida 19, čak ako je infekcija davala samo lakšu kliničku sliku, može da traje i nekoliko nedelja, pa i mjeseci.
Zato ljekari preporučuju da se osoba u periodu oporavka što više odmara, hrani zdravo i uzima suplemente vitamina D, C, cinka i magnezijuma. Osim toga, savjetuju se i vježbe koje imaju za cilj da poboljšaju kapacitet pluća, kako bi disanje postalo što laganije i dublje.

Kojim vježbama da ojačate pluća poslije preležanog kovida 19, savjetuje Predrag Radnić, strukovni fizioterapeut Vojnomedicinske akademije.

– Ovo je mali set vježbi za povećanje vitalnog kapaciteta pluća – kaže Radnić. – Svaku vježbu potrebno je ponoviti nekoliko puta, više puta u toku dana ili onoliko puta koliko to opšte stanje organizma dozvoli. Prestanite sa vježbanjem ako ono dovede do vrtoglavica, kratkog daha, bola u grudima, hladnog znoja, prekomjernog zamaranja i aritmija.

Navedene vježbe mogu da se rade u ležećem, sjedećem ili stojećem položaju.

Širenje laktova

Ispreplićite prste iza vrata, a zatim uz udah polako širite laktove, a uz izdah ih lagano sastavljajte ispred lica.

Kruženje

Sa opruženim rukama pravite kružne pokrete u zglobu ramena, tako da udisaj prati podizanje ruku, a izdisaj spuštanje.

Podizanje ruku

Podižite opružene ruke iznad glave i u isto vrijeme vršite dubok udah. Zadržite položaj nekoliko sekundi i zatim uz lagani izdisaj spustite ruke pored tijela.

Vazduh u trbuh

Lezite na leđa nogu savijenih u koljenima. Stavite šake na trbuh ili ih oko njega obmotajte. Zatvorite usta i postavite jezik na nepce. Udišite vazduh kroz nos i uvlačite vazduh u trbuh tako da osjetite kako se puni. Zatim polako izdišite kroz nos.

Prekrštanje preko grudi

Široko raširite ruke u visini ramena uz dubok udah, zadržite ih tako nekoliko sekundi. Zatim ruke uz izdah prekrstite preko grudi.

Osluškivanje

Postavite jednu šaku na grudi, a drugu na trbuh. Lagano udišite vazduh tako da osjetite kako vam se trbuh i grudi u isto vrijeme odižu i šire.

Previous articleSINDIKAT ELEKTROPRIVREDE SPREMA PROTEST: VIŠE STOTINA RADNIKA IDE U TREBINJE
Next articlePLAVA JE IPAK NJENA BOJA