SEKTOR VJEŠTAČKE INTELIGENCIJE

Čejlen: Vašington već izgubio bitku sa Pekingom

 FOTO: YONHAP/EPA

Amerika je već izgubila bitku u sektoru vještačke inteligencije sa Kinom koja se kreće ka globalnoj dominaciji u ovom sektoru zbog svojih uspjeha sa kibernetičkim kapacitetima, izjavio je danas bivši zvaničnik Pentagona Nikolas Čejlen.
Prema procjenama zapadnih obavještajnih službi, Kina će u narednoj deceniji najvjerovatnije dominirati brojnim ključnim tehnologijama, posebno u sektoru vještačke inteligencije, sintetičke biologije i genetike

Čejlen je bio šef softverskog odjeljenja Pentagona i ostavku je podnio u znak protesta zbog spore tehnološke transformacije u oružanim snagama SAD.
“Nemamo konkurentnu šansu protiv Kine u narednih 15 do 20 godina. To je, trenutno, prema mom mišljenju, svršena stvar. Kina je spremna da dominira budućnosti svijeta i kontrolisaće sve od medija do geopolitike”, navodi Čejlen, prenosi britanski dnevnik “Fajnenšel tajms”.

Prema njegovim riječima, američka kibernetička odbrana u pojedinim državnim službama je na nivou obdaništa.

On je kritikovao otpor “Gugla” saradnji sa službama američkog Ministarstva odbrane u sektoru vještačke inteligencije i smatra da obimne diskusije o moralnosti vještačke inteligencije usporavaju SAD.

Čejlen je dodao da su kineske kompanije u obavezi da rade sa svojom administracijom i odvajaju ogromna sredstva u vještačku inteligenciju bez obzira na etiku.

Previous articleSUTRA MIHOLJDAN
Next articleSNAŽAN ZEMLJOTRES NA HAVAJIMA: TRESLO SE TLO NA 6,2 STEPENA PO RIHTERU