POLA KILE KOŠTA 10 000 DOLARA

Pola kile 10.000 dolara: Firme koje prave 3D meso su optimisti, ali hoće li kupci to da plate?
Lavinu startapa koji se bave istraživanjem i proizvodnjom mesa iz laboratorije dodatno je pokrenuo Gejts

Sredinom februara pisali smo o tome da američki milijarder, Bil Gejts, sve više javno zahtjeva odgovorniji stav razvijenih zemalja prema okolini, dok promoviše svoju knjigu “Kako izbeći klimatsku katastrofu”.

Tada je pozvao napredne zapadne zemlje da 100% pređu na vještačko meso, a podsjećamo, neke farme već proizvode 3D “štampano” meso, nastalo od životinjskih ćelija, tako da se izbjegne klanje. Takođe, počelo je posluživanje vještačkog mesa, recimo piletine iz laboratorije, u restoranima.

Nakon javnog poziva, sve je više firmi i startapa zainteresovanih za proizvodnju vještačkog mesa, od Amsterdama i Londona do Tel Aviva i Los Anđelesa. Zapravo, dvije najbolje finansirane kompanije na tržištu mesa koje se laboratorijski uzgaja – potiču iz Holandije.

Pionira u ovoj oblasti, “Mosa Meat”, sada izaziva aktuelni proizvođač “Meatable”, koji je upravo najavio 47 miliona dolara novog ulaganja. Kompanija teži tome da prvi proizvod odobre evropski regulatori do 2023. godine, a komercijalnu prodaju do 2025. godine.
Pred kompanijom je sasvim sigurno dug put, jer, kako je Gejts priznao u svom intervjuu za “MIT Technology Review”, nije poznato koliko je ovaj biznis ekonomičan i isplativ. Osim toga, ostaje veliko pitanje da li će potrošači biti spremni da pređu na vještačko meso.

Neke kompanije, poput “Just Foods” iz San Franciska i “Supermeat” iz Tel Aviva, u odabranim restoranima već prodaju pileće pljeskavice i komadiće (chicken nuggets) – napravljene od kultivisanih ćelija. Sve ove organizacije otkrivaju da su prije svega fokusirane na životinje, koje imaju najveći uticaj na klimatske promjene i zdravlje planete.
Za “Meatable” trenutno cijena ostaje problem. Kompanija proizvodi meso po cijeni od oko 10.000 dolara za 450 grama, ali, za razliku od konkurenata, kažu da proizvode “kompletno meso”. To uključuje masno i vezivno tkivo.

Sada, sa 35 zaposlenih i novim finansiranjem, kompanija pokušava da se sa istraživanja i razvoja prebaci u fazu proizvodnje hrane. Strateški investitori poput “DSM”, jedne od najvećih prehrambenih biotehnoloških kompanija u Evropi.

Previous articleKARLEUŠA POZIRALA U KUPAĆEM
Next articleBEZ DISTANCE, MASKE OBAVEZNE, SVI TESTIRANI