7 TAJNI VLAŠKE MAGIJE

Zaštita od uroka jer zlo vreba sa svih strana

Kad se čen bijelog luka nosi u džepu, sprečava mučninu i nesvjesticu, kad se nosi pod kapom, otklanja migrenu koja se javlja kao posljedica uroka.
Rituali vlaške magije, kao i obredi za spravljanje napitaka i amajlija prastari su i potiču još iz paganskih vremena. Ipak, vračare u Timočkoj Krajini i istočnoj Srbiji ih još uvijek uspješno koriste. I kod Vlaha se zna za „zle“ ili „urokljive“ oči. Vjeruje se da neki ljudi pogledom – uglavnom nesvjesno – mogu da donesu nesreću.

BAJALICE

Posljedice uroka su nervoza i svadljivost, što izaziva napete odnose u porodici. Kad se to desi, Vlasi se obraćaju vračarama za pomoć. One prvo utvrđuju porjeklo zla, odnosno da li je urok u pitanju. Vračara gasi ugljevlje i pita, a ako je odgovor potvrdan, žeravica pada na dno suda. Na isti način, traženjem odgovora od ugljevlja, sužava se krug oko krivca: određuje mu se pol, da li je susjed ili rođak, mlad ili star, debeo ili mršav… sve dok se ne dođe do imena. Tada počinje obred skidanja uroka, a baje se ovako: „Doletela bela ptica iz belog mora i donela belo mleko u bele kljunice, pa pustila na beli kamen, crko, puko beli kamen, crko, puko ko dete ureko, ako bude muško, ispuklo mu mudo, ako bude žensko, ispukla joj sisa, ako bude devojka, otpala joj kosa, sve joj se druge podsmevale.

Vračare pomažu i kad ima duhova u kući. Tada uzmu bijelu svjeću, pronesu je kroz cijelu kuću, otvore vrata i glasno izgovore: „Napusti ovaj dom!“ Ima i preventivnih bajalica, onih kojima se bacanje uroka sprečava. Voda se zahvati sušenom tikvom i baci na krov, a onda, dok se sliva, prihvati u posudu. Dodaju joj se bosiljak i tamjan i nad njom izgovara prigodna bajalica.
Ipak, najsigurnije sredstvo zaštite je bijeli luk. Ima posebno mjesto u etnomedicini i magiji Vlaha. On je začin i lijek, ali i oružje u borbi protiv zlih demona. Čen bijelog luka na čelu porodilje štiti i majku i novorođenče od uroka. Treba ga nositi sa sobom i kad se pođe na put, jer štiti od đavola i zlih vila koje čovjek tom prilikom može da sretne. Takođe, treba ga imati uz sebe i kad se prolazi pored groblja. Kad se čen bijelog luka nosi u džepu, sprečava mučninu i nesvjesticu, kad se nosi pod kapom, otklanja migrenu koja se javlja kao posljedica uroka. Kad bolest prođe, taj se čen baca u vatru ili rijeku, uz riječi: „Sa (kaže se ime bolesnog) rane na beli luk prešlo i u vatru došlo.“

VENAC OKO VRATA

Vlasi vjeruju da bijeli luk donosi dobro ukućanima, pa ga, upletenog u vjence, kače o dovratak kuće. I tu postoje finese. Kad je okačen s lijeve strane vrata, štiti od demona i donosi mir i sreću, okačen sa desne, štiti kuću i njene stanare od neprijatelja iz okoline, sprečava svađe i obezbeđuje i materijalno blagostanje. Vijenac bijelog luka obješen u štali štiti životinje, a u polju usjeve. Kad zapreti neka epidemija životinjama, ili nesreća usjevima, vjenac se kači u štali ili u polju. Bijli luk ima ulogu i u samrtnom času Vlaha. Vjeruje se da umirućem pred smrt treba okačiti bijli luk oko vrata, da bi se tako zaštitio od demona koji ga mogu navesti da zaluta na putu do onog sveta, i da se povampiri.

UBISTVO NEROĐENOG DJETETA

Vračare mogu da izazovu pobačaj tako što trudnici podmetnu izbajano koštunjavo voće. Ona, ako je neoprezna, pojede voćku i baci košticu u zemlju gde ona istruli, a njoj istovremeno zamre plod u utrobi. Vlaške vračare često bajaju uz pomoć fotografija i lutkica u koje zabadaju igle, poput rituala vudu magije.

Previous articleLOV NA VAMPIRA
Next articlePINGVINI U MADRIDU!?