ZAŠTO SAM SE IZVINIO SRBIMA?

Zeman u pismu obrazložio ISTORIJSKE riječi – “Oslobodio sam se traume…”

Predsjednik Češke Republike Miloš Zeman rekao je da se tražeći oproštaj od srpskog naroda za NATO agresiju 1999. godine oslobodio dugotrajne traume, zato što pokajanje oslobađa.
Tekst pod naslovom “Izvinjavam se srpskom narodu” objavio je na fejsbuku pres sekretar predsjednika Zemana Jiri Ovčaček.
Razgovarali smo sa gospodinom predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o tradicionalnom češko-srpskom prijateljstvu, koje se manifestovalo, na primjer, 1938. godine, kada su nas izdali zapadni saveznici, a takođe i 1968. godine, kada su nas izdali naši istočni saveznici. Čovjek ne bira. U oba slučaja, srpski narod nam je izrazio podršku. A mi smo im odgovorili bombardovanjem – rekao je Zeman.

– Zbog toga želim da iskoristim priliku da se u svoje ime izvinim za bombardovanje tadašnje Jugoslavije. I volio bih, da kao osoba, tražim oproštaj od srpskog naroda. Smetalo mi je sve ovo vrijeme – rekao je Zeman.

Zeman je istovremeno podsetio da je Češka u vrijeme donošenja odluke o bombardovanju Jugoslavije bila članica NATO-a tek nekoliko nedelja.

– Bili smo posljednji (od zemalja NATO-a) koji smo dali saglasnost za bombardovanje i očajnički smo tražili da nam se bar jedna zemlja pridruži i suprotstavi napadu, ali smo ostali sami. Ali to nas ipak ne opravdava jer to je bila manifestacija nedostatka hrabrosti. Ovim izvinjenjem i traženjem oproštaja oslobodio sam se godina traume, jer pokajanje oslobađa i, kako su Latini rekli, dixi et salvavi animam meam – “Rekao sam i spasao sam dušu” – rekao je Zeman.

Češka je primljena u NATO 12. marta 1999. godine, a 12 dana kasnije počelo je bombardovanje tadašnje Jugoslavije od strane Severnoatlantskog saveza.

Previous articleOBAMA PROGOVORIO O NLO (VIDEO)
Next articleSAMO JE DODIK BIO UZ BEOGRAD