Zašto je Orban došao u Banja Luku?

Mediji u Republici Srpskoj su s velikom pažnjom pratili dolazak mađarskog premijera Viktora Orbana i njegovog ministra vanjskih poslova Pétera Szijjárta. I Milorad Dodik se trudio ovaj susret predstaviti gotovo kao državnički posjet: “Zahvalni smo za razumijevanje Mađarske koje ima za Republiku Srpsku i uvijek smo tu da ugostimo naše dobre prijatelje“, izjavio je srpski član predsjedništva BiH tijekom radnog ručka koji je održan u Klašnicama kod Banja Luke i na kojem su sudjelovali i drugi članovi rukovodstva RS.

No na mađarskoj strani se isticalo kako je to tek “poluprivatna” posjeta, a činjenica da tom prilikom Orban nije posjetio i glavni grad Bosne i Hercegovine se može lako objasniti kako se Orban prije samo dva dana sastao s visokim predstavnikom UN-a za BiH Christianom Schmidtom u Budimpešti. U priopćenju nakon tog susreta je rečeno kako se „razmatrala situacija u regiju i na Balkanu“.

Utoliko se i u Bosni i Hercegovini tek nagađa, što je rečeno u Banja Luci: „Teško mi je komentirati jer su vijesti sa sastanka šture. Moguće je da Orban igra neku ulogu posrednika između Schmidta i Dodika. Ali ne očekujem nikakve spektakularne rezultate“, rekao je bivši ministar vanjskih poslova BiH, Mladen Ivanić. No i on smatra kako nije dobro što ovaj sastanak nije održan putem službenih kanala.

„Efekte ćemo vidjeti za koji dan. Ako Dodik nastavi ići u pravcu dalje radikalizacije onda je dobio neku vrstu podrške od Orbana. A ako se počne smirivati, onda dobio upozorenje čak i od onoga od koga je imao podršku“, procjenjuje Ivanić.

Banja Luka je i ukrašena “državnički” – iskazom “Dobrodošlica Viktor Orban!” upitne gramatičke ispravnosti i isprepletenim zastavama Mađarske i RS

Opet je to obaveza?

Politički analitičar iz Banja Luke Miloš Šojala pak posjetu iz Mađarske promatra kao proširenje političke suradnje, a upozorava kako se ova posjeta poklapa sa zbivanjima u Vijeću sigurnosti i sudbine Ureda visokog predstavnika u BiH: „To se ne tiče direktno RS i njene pozicije, ali izbacivanjem visokog predstavnika iz političke igre u BiH na neki način znači novu eru. To (posjeta Orbana) opet podsjeća na ono vrijeme kada su u Banja Luku dolazili visoki dužnosnici poput Klausa Kinkela, Madeleine Albright ili ruskog Primakova. I čini mi se da Orban sada otvara to novo poglavlje ovim posjetama“, kaže Šolaja.

No isto je Viktor Orban zapravo u uzvratnoj posjeti, ovog puta srpskom članu Predsjedništva BiH, nakon što je Dodik kao Orbanov gost prije nekoliko mjeseci sudjelovao na Demografskom summitu u Mađarskoj. Na tom summitu su pored Dodika bili i predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, premijer Slovenije, Janez Janša te bivši američki potpredsjednik Mike Pence.

(TBT, DW)

Previous articleDa li su vlasnici benzinske pumpe kojoj prijeti urušavanje sami krivi za haos na rijeci Željeznici?
Next articlePOLITIKAĐajić “odsvirao” svoje, traži se zamjena