VELIKA TUGA, OD POSLJEDICA KOVIDA U UKC RS PREMINULA PORODILJA, BEBA NA KISEONIKU

Od posljedica kovida, u Univerzitetskom kliničkom centru RS juče je preminula porodilja S. Ž. (33), za čiji su se život ljekari borili pune dvije sedmice

Ona je u 30. nedjelji trudnoće u ovu zdravstvenu ustanovu primljena 2. maja, sa simptomima i pozitivnim testom na novi korona virus.

– Porodilja je od 30. aprila bila hospitalizovana u Opštoj bolnici Doboj, a 2. maja je transportovana u našu ustanovu. Dan nakon prijema, ljekari Klinike za ginekologiju i akušerstvo porodili su je carskim rezom, nakon čega je pacijentkinja primljena u Jedinicu za intenzivno liječenje Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje, gdje je nastavljen terapijski tretman – kažu za Srpskainfo u UKC RS.
Naglašavaju da je, tokom boravka u ovoj klinici, pacijentkinja zahtijevala visokoprotočnu terapiju kiseonikom, potom neinvazivnu mehaničku ventilaciju, odnosno neinvanzivni respirator, a zatim i invazivnu mehaničku ventilaciju (respirator).

– Kontrolni test na kovid urađen je 13. maja i bio je negativan. Zbog komplikacija osnovne bolesti, kovida 19, 15. maja dolazi do pogoršanja opšteg stanja pacijentkinje, te se preduzima niz dijagnostičkih i terapijskih procedura od strane dežurne ekipe ljekara UKC RS. Nažalost, sprovedene terapijske mjere nisu dale rezultat zbog čega dolazi do srčanog zastoja u jutarnjim satima 16. maja – ističu u UKC RS i dodaju da je, nakon neuspješne kardiopulmonalne reanimacije, pacijenkinja, nažalost, preminula u 9.55 minuta.

– Što se tiče zdravstvenog stanja djeteta koje je hospitalizovano u Klinici za dječije bolesti UKC RS, danas u četrnaestom danu života nalazi se na kiseoničkoj potpori od tri litra u minuti. Prvih šest dana života bilo je na mehaničkoj ventilaciji – kažu u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Previous articleHAOS U KRUŠEVAČKOJ KAFANI ZBOG FAJRONTA: “ŽESTOKI MOMCI” NAPALI UGOSTITELJE
Next articleGRADONAČELNICA SARAJEVA PRIHVATILA POZIV DA POSJETI BANJALUKU