Usvojenom apelacijom Brune Batinića utvrđuje se povreda prava na pravično suđenje Ustava Bosne i Hercegovine

Podsjetimo da su Batinići bili na odmoru 2019. godine bili na odmoru u Banjaluci i tog dana su šetali gradom.Tom prilikom nakratko su stali da porazgovaraju sa Ozrenom Perduvom, kada su prišli pripadnici MUP-a RS tražeći dokumente od Batinića. On ih nije imao kod sebe i zatražio je obrazloženje zašto ga legitimišu. Nakon toga on je oboren od strane petorice ili šestorice policajaca i odveden u policiju.

Ozren Perduv rekao je da su Bruni Batiniću pripadnici MUP-a pod prisilom iznudili potpis na prekršajnom nalogu čime je Bruno formalno prihvatio odgovornost za neučinjeni prekršaj.

“Jovana Kisin koja je zastupala Brunu je ipak od Osnovnog suda zahtijevala sudsko odlučivanje upravo zbog iznuđenog potpisa od Brune. Osnovni sud je odbio taj zahtjev. Jovana se nakon toga žalila Okružnom sudu, ali je i Okružni sud odbio žalbu. Nakon toga advokatica podnosi Apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog povrede prava na pravično suđenje. Ustavni sud BiH je prije dva dana usvojio Apelaciju, utvrdio da je Bruni Batiniću povrijeđeno pravo na pravično suđenje, ukinuo odluku Okružnog suda u Banjaluci i istom naložio donošenje nove odluke u roku od mjesec dana”, rekao je Perduv.

“Apelant navodi da je u policijskoj stanici proveo oko četiri sata tokom kojih je trpio torturu i batine, prijetnje i druge oblike psihičkog i fizičkog maltretiranja, kao i da opunomoćeni advokat, koji se nalazio u hodniku i ispred zgrade Policijske uprave Banja Luka, nije mogao da ostvari kontakt sa
apelantom. Kako apelant navodi, nakon nepuna četiri sata u policijskoj stanici, po apelanta je došla služba Hitne pomoći, jer je izgubio svijest boraveći u ćeliji, izložen torturi i nehumanim uslovima”, stoji u objavljenoj apelaciji.

Usvojenom apelacijom Brune Batinića utvrđuje se povreda prava na pravično suđenje Ustava Bosne i Hercegovine i člana 6. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Takođe, ukida se Rješenje Okružnog suda u Banja Luci broj 17. februara 2020. godine.

Nalaže se Okružnom sudu u Banjaluci da u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja ove odluke donese novu odluku u skladu Ustavom Bosne i Hercegovine i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je zbog nezakonitog hapšenja Batinića, podiglo optužnicu protiv komandira Policijske stanice Centar Vladana Šikuljka i njegovog zamjenika Miše Volfa, zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

Previous article” Priprema se teren za smjenu Dodika”
Next articleŽivot u Njemačkoj joj se ne sviđa, iako u ovoj zemlji gradi karijeru.