U Zenici se održava sjednica Glavnog odbora na kojoj se raspravlja o Izbornom zakonu

Nikšić je kazao da je na dnevnom redu obraćanje predsjednika gdje će govoriti o aktuelnoj političkoj situaciji, odnosno, o otvorenim udarima, blokadama državnih institucija, krizi u državi, kako političku tako i institucionalnu, najveću nakon rata te da u ovome ne mogu biti opozicija.

“Za očuvanje smo institucija i ustavnog poretka i bit ćemo, ne volim krupne riječi ali, na braniku domovine. Nećemo se izvlačiti i prvi ćemo stati na tu poziciju. Ovdje se ne takmičimo za miss popularnosti, ako smo pokazali da smo spremni stati u isti stroj, ne vidim razlog da se neka pisma puštaju u javnost. To nije bilo zbog principa već da se vidi da smo s nekim strankama i da ja kao iza leđa radim sa DF-om i SDA”, kazao je Nikšić.

Dodao je da su od Palmera i Eichhorst imali priliku čuti priču da je indirektni izbor članova Predsjedništva BiH na stranu na što je pristala i SDA.

“Mi smo rekli da izbor članova Predsjedništva BiH bilo direktno ili indirektno je svejedno, ali da ne može biti asimetrično i da se moraju isto birati svi članovi. Imali smo priliku čuti da se ukine i etički prefiks za kandidaturu i mi se zalažemo za te demokratske principe i protiv čega ne možemo biti. Mi smo svjesni da trebamo kod glasova za izmjenu Ustava, ne trebamo im za izborni zakon i na direktno pitanje kako će se birati članovi Predsjedništva, dobio sam odgovor koji je suprotan principima SDP-a, o nekim plutajučim izbornim jedinicama na 12-24 sata što je svejedno, što se nas tiče i mi to ne možemo prihvatiti”, dodao je Nikšić.

Pojasnio je da se na državnom nivou priča samo o Domu naroda, na Federalnom nivou Dom naroda ostaje s istim nadležnostima koji omogućavaju blokadu Federalne vlade i procesa što usložnjava komplikovanu političku situaciju.

“Konformistički je stav i međunarodne zajednice koja kaže da se mi dogovorimo. Mi da smo se mogli dogovoriti ne bi imali potrebe za Međunarodnu zajednicu, visokog predstavnika, specijalnog izaslanika EK, već bi sve rješavali ovdje. Jedini koji imaju mogućnost i u svojim rukama odluku o sankcijama su predstavnici Međunarodne zajednice. Volio bih da rade naše pravosudne institucije, ali smo svjesni realnosti. Važno je da svi oni razmišljaju o tome ne žele da nam se ponavlja ono u periodu agresije, jasno kažu da niko neće slati djecu da ratuje i gine zbog političkih funkcija i imovine političara.

Kazao je i da Međunarodna zajednica ide u korist Čovića te da je postavio pitanje kako je do jučer najveći kočničar na Euroatlanskom putu BiH postao osoba kojoj se prave ustupci.

Odgovor je jasan, s jedne strane imate kabadahijsko ponašanje Dodika i onda Međunarodna zajednica ide linijom manjeg otpora jer ne žele još jedan problem”, pojasnio je Nikšić te dodao da oni koji imaju mehanizme moraju sankcionisati pojedince koji misle da su nedodirljivi.

Čuda od Međunarodne zajednice nije očekivao te je kazao da će svakako bh. političari rješavati stvari.

“Sve ono što dogovorimo mora doći u Parlament gdje ćemo mi donijeti odluku. Tu sam optimista, neće nam moći nametnuti rješenja koja nisu realna. Da bi bila usvojena rješenja Izbornog zakona moramo svi glasati, a tada ćemo vidjeti ko će prodati interese za truli kompromis”, kazao je predsjednik SDP BiH.

Pojasnio je i da se razgovaralo i o tehničkim izmjenama Izbornog zakona koja je ustvari mamac opozicionim strankama koje žele fer i korektne izbore.

“Nije se spominjalo rješavanje rokade i asimetrična rješenja Vijeća naroda i Federalnog doma. Stalno dogovaramo da se Dom naroda bavi nacionalnim interesima i zastupat ćemo to i okupljati što je vise zastupnika u državnom parlamentu oko toga. Jučer smo čuli i od Međunarodne zajednice, na moju priču da se ugrožavaju građani, da nemamo potrebe za multietničke partije, oni su rekli da nas podržavaju, ali da ljudi ovdje glasaju za etnonacionalne stranke. Zato ako hoćemo takvu državu, moramo dati podršku građanskim strankama”, zaključio je Nikšić te dodao da Dodiku nije prihvatljivo ukidanje etičkog prefiksa.

Pojasnio je i da je Dom naroda sada važniji od Predstavničkog doma te da to nema nigdje na svijetu.

Previous articlePodaci UN-a navode kako bi se BiH u sljedećih 30-ak godina mogla suočiti da u njoj neće biti ni 2,5 milijuna stanovnika
Next articleDodiku, imaš vremena do sutra, neka bude do podne da odgovoriš, ko je tvoj” General” sa Skaj aplikacije