TUŽILAŠTVO BIH NE PROVODI ISTRAGU

Te provjere traju i danas. Postupajuća tužiteljica Bojana Jolović još se, recimo, nije obratila Sudu BiH za izdavanje bilo kakve naredbe koja ima veze sa ikonom koju je 14. decembra prošle godine Milorad Dodik poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu.

Mada Tužilaštvo BiH i Gordana Tadić to neće priznati, istraga u predmetu ikona nikad nije ni pokrenuta. Sve je, zapravo, zavedeno pod oznakom KTA koja znači da “krivično djelo nije određeno” i da se ne zna počinilac.

“Okončanje istrage:
Tužitelj okončava istragu kad nađe da je stanje stvari dovoljno razjašnjeno da se može podići optužnica. Okončanje istrage bit će zabilježeno u spisu.
Ako se istraga ne okonča u roku od šest mjeseci od donošenja naloga o provođenju istrage, tužitelj će obavijestiti glavnog tužitelja o razlozima neokončanja istrage”, piše u članu 225 Zakona o krivičnom postupku BiH.

Dakle, da je donijelo naredbu o provođenju istrage, Tužilaštvo BiH bi već sredinom juna (najkasnije 18. 6. ) moralo donijeti tužilačku odluku u vezi sa ikonom ukradenom iz Ukrajine koju je Milorad Dodik poklonio ruskom ministru vanjskih poslova.

“Povodom više medijskih upita, Tužiteljstvo BiH informira medije i javnost da postupajući tužitelj u predmetu poznatom kao “Ikona”, intenzivno poduzima aktivnosti na prikupljanju dokaza i saslušanju svjedoka. Saslušan je određen broj svjedoka, među kojima i veleposlanik BiH u Rusiji, te je upućena zamolnica za pružanje međunarodne pravne pomoći nadležnim institucijama. U ovom predmetu poduzimat će se daljnje radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica i prikupljanja dokaza”, saopćilo je Tužilaštvo BiH 20. januara ove godine.

Nekoliko dana ranije, Tužilaštvo BiH je izvijestilo javnost da će u vezi sa slučajem ikona, osim Milorada Dodika, saslušati i preostala dva člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

Početkom februara Tužilaštvo BiH je saopćilo da je saslušalo Milorada Dodika u vezi sa slučajem ikona. Upravo riječ “saslušalo” otkriva da je “poklonodavac” Dodik samo svjedok u ovom predmeru. Jer prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, svjedok se saslušava, a osumnjičeni – ispituje. Dodik je, dakle, samo svjedok u predmetu “ikona”. Preostala dva svjedoka čije je saslušavanje najavljeno – do danas nisu saslušana.

“Ne. Nikad nisam saslušan”, potvrdio je za Istragu član predsjedništva BiH Željko Komšić.

Isto su nam kazali i u Kabinetu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Od najave njihovog saslušavanja prošlo je skoro pet mjeseci. Jasno je, dakle, da je kompletan slučaj ikona farsa Tužilaštva BiH i Gordane Tadić.

Previous articleZDRAVSTVENI RADNICI POTPUNO NEZADOVOLJNI POVEĆANJEM PLATA
Next articleSTANISLAV LIŠČINSKI: VRATITI LJUDIMA VJERU U POLITIKU