TRAGEDIJA NA ŽIČARI UNIŠTILA JE CIJELE PORODICE: POGINULA SU DJECA, ZARUČNICI, DJED I BAKA…

Najmanje 14 ljudi poginulo je u padu kabine sa žičare blizu jezera Maggiore na sjeveru Italije.

U trenutku pada u kabini je bilo barem 15 ljudi, navodi La Repubblica. Dvoje djece nakon nesreće je bilo u kritičnom stanju i prebačeno je u bolnicu u Torinu. Petogodišnje dijete zadobilo je teške povrede glave i prijelome nogu, dok je devetogodišnje dijete reanimirano i prebačeno na odjel intenzivne njege, gdje je nekoliko sati kasnije preminulo.

Corriere della Sera piše da je kabina pala na jednoj od najviših mogućih tačaka. Nagađa se da se radilo o visini od oko 20 metara. Do nesreće je došlo kada je popustio nosivi kabal, i to u trenutku kad je kabina bila gotovo stigla do vrha. Srušila se u šumu i udarila u stablo.

Žičara je zatvorena 2014. godine zbog generalnog remonta i ponovno je otvorena dvije godine kasnije. Radovi su koštali 4 miliona eura, piše Gazzetta.

Corriere della Sera objavio je imena žrtava današnje tragedije. To su: Amit Biran (30),Tal Peleg (26), Tom Biran (2), Barbara Cohen Konisky (71), Itshak Cohen (81), Mohammadreza Shahaisavandi (22), Serena Cosentino (27), Silvia Malnati (26), Alessandro Merlo (29), Vittorio Zorloni (54), Elisabetta Persanini (38), Angelo Vito Gasparro (45) i Roberta Pistolato (40).
Među žrtvama su Talijani, ali i strani turisti. Kako javlja Corriere, žrtve dolaze iz pet porodica, od kojih su dvije stanovale u Lombardiji, jedna u Emilia Romaniji i jedna u Calabriji. Informacije od 9-godišnjem djetetu koje je naknadno preminulo u bolnici zasad nisu objavljene.

Najmlađa žrtva je dvogodišnji dječak Tom Biran koji je živio u Paviji s roditeljima Amitom Biranom i Tal Biran, koji su također poginuli u tragediji. Porodica je porijeklom iz Izraela. Među žrtvama su i djed i baka Toma, odnosno otac i majka Tal Biran. Oni su prije nekoliko dana stigli u posjetu svojoj kćeri i njezinom suprugu, a danas su odlučiti otići na izlet na jezero.

Brat preminulog dvogodišnjaka Toma jedini je preživio pad kabine. Nalazi se u bolnici s teškim povredama glave, trupa i nogu.

Serena Cosntino, 27-godišnjakinja iz Diamantea koja se prije nekoliko mjeseci doselila u Verbaniju na studij također je među žrtvama. Poginuo je i njezin dečko, 23-godišnji Mohammadreza Shahaisavandi iz Rima. Serena je 4. maja proslavila rođendan.
Silvia Malnati (27) i njezn dečko Alessandro Merlo (29), također žrtve tragedije, bili su zaručeni deset godina i uskoro su planirali vjenčanje.

Roberta Pistolato je slavila 40. rođendan. Htjela ga je proslaviti sa suprugom Angelom Vitom Gasparrom na jezeru Maggiore. Posljednji se put javila porodici prije ukrcavanja na žičaru. Poslala im je poruku: “Penjemo se prema kabini.” Bila je to njezina posljednja poruka porodici.
Još jednu porodicu uništila je ova velika tragedija. Poginuli su Vittorio Zorloni i Elisabetta Persanini te njihov petogodišnji sin.

Nesreća se dogodila dok se žičara uspinjala, a kabina pala s velike visine i kotrljala se dok je nije zaustavilo stablo, rekla je Marcella Severino, gradonačelnica Strese za RAI.

Planinari su čuli strašan prasak, dodala je i navela da je vjerovatni uzrok puknuće nosivog kabla.

Severino je televiziji SKY izjavila da su neke žrtve bile u kabini, a druge razbacane po šumi.

Žičara Stresa-Mottarone tek je nedavno ponovo otvorena za domaće stanovnike i turiste nakon postupnog ukidanja lockdowna.

Vrh Mottarone vrlo je popularan i omiljen među turistima zbog prekrasnog panoramskog pogleda na jezero Maggiore i na njegove živopisne otoke te zbog pogleda na Alpe.
Žičara je prvi put otvorena u augustu 1970. nakon trogodišnjih radova na zamjeni zupčaste željeznice. Vožnja do vrha traje 20 minuta.

Dvostruki kabelski sistem podijeljen je u dva dijela. Prvi se nalazi na nešto više od dva kilometra između Stresa i sela Alpina, a drugi tri kilometra između Alpina i Mottaronea.

Sastoji se od dvije kabine koje voze alternativnim smjerovima, a svaka kabina može primiti do 40 putnika.

Previous article“KAD SMO POBIJEDILI SARAJEVO NA ‘KOŠEVU’, ZNALI SMO DA MOŽEMO DO TITULE”
Next articleVOZAČI, BUDITE OPREZNI: BROJNI ODRONI I KLIZIŠTA NA BH. PUTEVIMA