TEGELTIJIN ZET GURA STEČAJ OPUSTOŠENI RAOP

SARAJEVO – Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu pokrenuo je postupak za utvrđivanje uslova za otvaranje stečaja u preduzeću „Energoinvest – Elektroenergetska oprema“, koje je 2014. godine osnovano na imovini „Energoinvest Rasklopne opreme“ (RAOP), a koje je u vlasništvu Milana Keserovića, zeta predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i bivšeg ministra finansija RS Zorana Tegeltije, saznaje CAPITAL.

Zahtjev za stečaj podnio je direktor preduzeća Mladen Tešanović, a sud je, rješenjem koje je donio juče, za privremenog stečajnog upravnika imenovao Vladu Simovića iz Foče.

U obrazloženju rješenja je navedeno da je prijedlog za stečaj ovog preduzeća podnesen još početkom juna, da je predlagač naveo da su prestali prirodni uslovi za obavljanje djelatnosti zbog platežne nesposobnosti, da se firma bavila proizvodnjom visokonaponske elektro opreme i da je osnovana 2014. godine.

Navedeno je i da je osnivač preduzeća „Elektroinženjering“ iz Banjaluke, te da je zbog problema u poslovanju i nemogućnosti plaćanja obaveza donesena odluka da se podnese prijedlog za otvaranje stečajnog postupka. Takođe, predlagač je naveo da firma trenutno nema zaposlenih radnika.

Ročište radi utvrđivanja uslova za otvaranje stečajnog postupka zakazano je za 18. oktobar.

Prema nezvaničnim informacijama, na zemljištu preduzeća planirana je gradnja stambeno – poslovnih zgrada.

Imovinu bivšeg RAOP-a su 2013. kupili ruski investitori i formirali novo preduzeće “Elektroinženjering” Banjaluka, za čijeg direktora je imenovan Tegeltijin zet Milan Keserović. „Elektroinženjering“ je na imovini RAOP-a formirao novo preduzeće pod nazivom „Energoinvest – Elektroenergetska oprema“ (EeOp).

Iako je prodaju imovine RAOP-a ruskim partnerima Vlada RS najavljivala kao veliku investiciju koja će doprinijeti zapošljavanju radnika, ona je bila kratkog vijeka.

RAOP

CAPITAL je još prije dvije godine pisao da je imovina bivšeg RAOP-a potpuno devastirana, a zidovi hala porušeni samo da bi se iz njih kranovima izvukle masivne mašine koje su isječene i otuđene.

Rusi su se nakon nekog vremena povukli, a vlasnik „Elektroinženjeringa”, koji je vlasnik bivšeg RAOP-a, prije dvije godine postao je Tegeltijin zet.

Prije dvije godine i preduzeću iz Banjaluke – „Elektroinženjeringu“ je zbog neizmirenih obaveza prijetio stečaj, a u izvještaju privremenog stečajnog upravnika, između ostalog, je pisalo da se preduzeće ne nalazi na adresi iz sudskog registra, da duži niz godina ne radi i ne ostvaruje prihode, da su mu računi blokirani 1.300 dana zbog duga od 1,97 miliona KM.

Međutim, Keserović je u zadnjem trenutku uspio da izmiri nezadovoljne radnike koji su tražili stečaj, a sa institucijama RS je postigao sporazume o deblokadi računa.

Taj izvještaj je otkrio i da je na djelu potpuno pustošenje kćerke firme u Istočnom Sarajevu.

O kupovini RAOP-a od strane ruskih investitora i dogovora „iza zatvorenih vrata“ sa vlastima ekskluzivno za CAPITAL je prošle godine govorio Dmitri Kuznecov, jedan od investitora iz Rusije koji je sa partnerima 2013. godine kupio RAOP.

On je tvrdio da su predstavnici Republike Srpske dobili mito od nekoliko miliona maraka da bi Rusi ušli u kupovinu RAOP-a, da je rasprodaja imovine preduzeća bila unaprijed isplanirana, te da je o svemu pokrenuta istraga u Rusiji.

CAPITAL je prošle godine objavio intervju sa Kuznecovim u kojem je tvrdio da je rasprodajom i na druge načine iz preduzeća E-RAOP „izvučeno“ više od 280 miliona KM koje su između sebe podijelili ljudi u Republici Srpskoj i ruski investitori.

Capital.ba

Previous articleVRH SDP-a NE ŽELE DENISA ZVIZDIĆA
Next articleNOVO PISMO NEZADOVOLJNIH ČLANOVA SNSD-a IZ MOSTARA