SZO SE OGLASILA POVODOM PORIJEKLA KORONA VIRUSA

Nije propust laboratorije?

Agencija navodi da je danas dobila skoro konačnu verziju izvještaja SZO od diplomate sa sjedištem u Ženevi
U zajedničkoj studiji Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Kine o porijeklu kovid-19 navodi se da je prenos virusa sa slijepih miševa na ljude preko druge životinje najvjerovatniji scenario nastanka bolesti i da je propust u laboratoriji krajnje malo vjerovatan uzrok, prenosi AP nacrt izvještaja u koji je imao uvid.

Agencija navodi da je danas dobila skoro konačnu verziju izvještaja SZO od diplomate sa sjedištem u Ženevi koji nije želio da bude identifikovan jer nije bio ovlašćen da daje informacije prije zvaničnog objavljivanja.

Još nije poznato da li će izveštaj možda biti mjenjan prije objavljivanja, ali nalazi koje on sadrži uglavnom su bili očekivani i ostavili su mnoga pitanja bez odgovora, prenosi AP.

Tim SZO je u izvještaju predložio dalja istraživanja u svim mogućim pravcima vezano za porijeklo korona virusa, osim hipoteze da je on „pobjegao“ iz laboratorija.

Istraživači su razmatrali četiri scenarija po redoslijedu vjerovatnoće. Zaključili su da je prenos preko druge životinje vrlo vjerovatan. Ocijenili su da je direktno širenje sa slijepih miševa na ljude vjerovatno, a rekli su i da je širenje prehrambenim proizvodima “hladnog lanca” moguće.

Objavljivanje izvještaja je više puta odlagano, a zvaničnik SZO je rekao krajem prošle nedelje da očekuje da će on biti spreman za puštanje u javnost u narednih nekoliko dana.

Izveštaj se uglavnom zasniva na posjeti tima međunarodnih stručnjaka SZO kineskom gradu Vuhanu, u kome je kovid-19 prvi put otkriven, tokom januara i februara prošle godine, navodi agencija.

Previous articleNAPADI OD STRANE ROTHSCHILDA NA GIBSONA
Next articleSLAVNA ZVIJEZDA SE SKINULA NASRED ULICE I POKAZALA GOLU ZADNJICU