SVE SE VRTI OKO KOVERTE

Jednu kovertu daš kad ti se rodi dijete, jednu kada tražiš posao, jednu kada se liječiš, jednu kad ideš na svadbu, jednu kada ti nasljednik upisuje fakultet, jednu za ispit, jednu predaš inspektoru, drugu popu, a u jednoj dobijaš platu.

Nama se kompletan život vrti oko te koverte, razlika je samo sa koje si strane da li uzimaš novac ili ga predaješ. Sistem vrijednosti poremećen je do srži, a ipak njegujemo ga iz generacije u generaciju.

Negdje u tom vrzinom kolu lijepo su se ušuškali i poslodavci, koji iz mjeseca u mjesec svojim radnicima isplaćuju dio plate u kovertama. Tako ovaj sistem funkcioniše godinama, a na to poniženje pristaju i sami radnici, jer su se već nekoliko puta opekli. Oni koji su se usprotivili i zatražili svoja prava uglavnom su završili na ulici, a njihovo mjesto zauzeo je neko drugi. Oni koji su podigli bunu u firmi, isto su završili na ulici, jer na kraju niko od kolega nije smio javno stati uz njih.

I kome, na kraju, da se taj radnik obrati kada podršku nema ni u inspekciji. Zna se da su kod nas svi dobro uvezani, a koverte samo kruže od jednih do drugih.
Vremenom smo došli do toga da je u ovom društvu postalo sasvim „normalno“ biti prijavljen na minimalac, bez obzira kakav ti je opis radnog mjesta, a ostatak plate dobijati „na ruke“. Nije to nažalost nikakva novost; najveća novost je premijerova izjava kojom najavljuje da će stati u kraj onim poslodavcima koji daju plate u kovertama.

Dobro vam jutro, predsjedniče. Drago nam je što se Vlada konačno probudila, a nakon što ispijete prvu kafu mogli biste prionuti i na posao. Mogli biste napokon zaštiti naše građane koji rade „na crno“ i sve zaposlene koji su nepravedno prijavljeni na najnižu platu.

Oni bolje upućeni kažu da se taj posao, ako stvarno ima volje, može urediti za dvadeset dana. Očigledno je da svi u ovom lancu ishrane imaju korist od toga što se radnička prava gaze. Ko će prvi ispustiti zalogaj iz usta?
Autor: Nataša Telebak

Previous articleEVROPSKA UNIJA OTVARA GRANICE ZA POTPUNO VAKCINISANE!
Next articleNEVINI U ZATVORU PROVELI 30 GODINA: OVA BRAĆA ĆE OD DRŽAVE DOBITI 75 MILIONA DOLARA ODŠTETE