SVAKO KOME JE NEKO UMRO, A BIO JE NA RESPIRATORU, MOŽE DA PODNESE KRIVIČNU PRIJAVU!

Zolak: Nema sumnje da su pacijenti „liječeni“ tehničkim kiseonikom!

Slučaj „kiseonik“ nije afera, nego zločin – kaže Zolak!
S obzirom na to da su u bolnicama u Srpskoj, umjesto medicinskog pacijentima davali tehnički kiseonik, svako kome je neko umro, a bio je na respiratoru, može da podnese krivičnu prijavu protiv onih koji su odgovorni za ovu katastrofu.
To poručuje direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH dr Aleksandar Zolak, naglasivši da slučaj „kiseonik“ nije afera, nego zločin.

– Nema nikakve sumnje da su pacijenti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i to najmanje četiri godine, „liječeni“ tehničkim kiseonikom. Dokazano je da je i trebinjska bolnica koristila tehnički kiseonik što su, uz pomoć republičkog zdravstvenog inspektora, na čistac istjerali inspektori Agencije. Ne mogu da tvrdim, ali je gotovo sigurno da su i ostale bolnice u Srpskoj pacijentima davale tehnički kiseonik – kaže Zolak.
On kaže da ništa ne znači to što je za uzorkovani kiseonik u UKC RS potvrđena čistoća od 99,9 odsto.

– Svaka limarska radnja u svojim bocama za zavarivanje ima kiseonik te čistoće. S druge strane, ako u kiseoniku bude nula, zarez mnogo nula, pa jedan karbon monoksida, to može da ubije čoveka – kazao je on i dodao da zato i jeste posebna procedura za proizvodnju medicinskog lijeka, a posebne su i medicinske boce za lagerovanje.

– Nijedan proizvođač medicinskog kiseonika neće svoj lijek sipati u bocu koja nema istoriju medicinske boce, jer to, onda, prestaje biti medicinski kiseonik, odnosno lijek – kazao je Zolak.

Što se tiče odgovornosti, on navodi da je preduzeće „TGT Tehnogas“ Laktaši koje nije imalo dozvolu za promet medicinskog kiseonika, pa je uvozilo i bolnicama isporučivalo tehnički gas.

– Bolnice koje su na to pristale i koje su uslove tendera prilagođavale firmama koje su radile mimo zakona. Resorno ministarstvo koje je, uz Republičku zdravstvenu inspekciju, zaduženo za kontrolu zakonitosti poslovanja u zdravstvenim ustanovama, a koje u pogledu toga ništa nije radilo. U slučaju pomenutog preduzeća imamo dokaze da su, umesto medicinskog, isključivo uvozili tehnički gas – ističe.

Kako navodi, umjesto iz „Uljanika“, kiseonik su uvozili iz Siska, gdje se proizvodi tehnički gas.

– Činjenica je da su njega regularno točili u Sisku i regularno su ga uvezli, ali ne kao medicinski, nego kao tehnički gas. Medicinski kisonik je lijek, a lijek se može uvoziti samo preko registrovanog veleprometnika lijekovima. Dakle, regularno su samo uvozili tehnički kiseonik, a sve ostalo što su radili je kriminal – kazao je on
aloonline.ba

Previous articleDEUTSCHE WELLE IZVJEŠTAVA O NOVOJ AFERI SA PCR TESTOVIMA U BIH
Next articlePODNIJELI KRIVIČNU PRIJAVU