Srbija: Od večeras u kafiće samo sa kovid propusnicom

Očekuje se da će se interesovanje građana za izdavanje zelenih digitalnih sertifikata povećati od ponedjeljka, kada počne kažnjavanje.

IZVOR: NATTAKORN_MANEERAT/PRESSMASTER/SHUTTERSTOCK.COM

Najnovija odluka Kriznog štaba i Vlade Srbije za borbu protiv korona virusa, na osnovu koje u ugostiteljskim objektima ne može da boravi niko ko nema zelenu kovid propusnicu, na snazi je od 22 časa danas.

Zelena kovid propusnica znači da ste ili vakcinisani protiv korona virusa (da nije prošlo više od sedam mjeseci od drug doze), da imate negativan PCR test (ne stariji od 72 sata), negativan antigenski test na korona virus (ne stariji od 48 sati) ili da ste preležali kovid u periodu do sedam mjeseci.
Takođe, donijeta je odluka da će kovid propusnica biti validna i u slučaju pozitivnog testa na antitijela (IgG), ne starijeg od tri mjeseca i urađenog u laboratoriji u javnoj svojini.

Priznavaće se i digitalni zeleni sertifikati iz zemalja EU i drugih država sa kojima Srbija ima sporazum o priznavanju vakcinacije ili preležane bolesti. Očekuje se da će se interesovanje građana za izdavanje zelenih digitalnih sertifikata povećati od ponedjeljka, kada počne kažnjavanje.

Za ulazak u restorane u kojima se služe hrana i piće poslije 22 sata, novi dokument može da se nosi odštampan na papiru ili u telefonu, i oba načina će biti prihvatljiva. Ukoliko se osoba naknadno vakciniše ili testira, nema potrebe da ponovo vadi dokument, jer će se sve promjene očitati preko njegovog QR koda.

Mjera je stupila na snagu večeras od 22 časa, a od ponedeljka počinje kažnjavanje za one koji nemaju neku od navedenih potvrda.

Previous article“Nisam spreman da ŽRTVUJEM MIR”
Next articleUčesnik “Parova” PRONAĐEN MRTAV