SIJAMSKE BLIZNAKINJE PRVI PUT UGLEDALE JEDNA DRUGU

Jednogodišnje bliznakinje koje su rođene sa glavama spojenim na potiljku, prvi put su se vidjele pošto su se podvrgle rijetkoj operaciji razdvajanja u Izraelu.

Priprema dvanaestočasovne operacije u medicinskom centru Soroka u Izraelu trajala je mjesecima, a obuhvatila je i transplantaciju skalpa kod obe djevojčice. Desetine stručnjaka iz Izraela i inostranstva učestvovalo je u ovom delikatnom procesu.

Navodi se da se bliznakinje, čija imena nisu objavljena, dobro oporavljaju.

“One samostalno dišu i jedu”, rekao je šef odjeljenja za plastičnu hirurgiju medicinskog centra Soroka Eldad Silberstin za izraelske vesti na Kanalu 12.

Ovo je prvi put da je takva operacija, koja je u svijetu izvedena samo 20 puta, urađena u Izraelu.

Mjesecima prije operacije, silikonske vrećice na naduvavanje ubačene su u njihove glave i povremeno su proširivane kako bi rastegle kožu. Nova koža je iskorišćena pri zašivanju glava poslije rekonstrukcije lobanja.

Pripreme su obuhvatale i stvaranje 3D modela bliznakinja metodom virtuelne stvarnosti, rekao je glavni neurohirurg medicinskog centra Soroka Miki Gidion.

“Na naše zadovoljstvo, sve je proteklo onako kako smo se nadali”, dodao je on, a očekuje se da će devojčice, rođene u avgustu 2020, voditi potpuno normalan život.

Previous articleDANAS SAHRANA ŽIVKA RADIŠIĆA
Next articleODBIO DA PRIMI NEVAKCINISANE PACIJENTE