RUSKI SJEVERNI MORSKI PUT IZAZIVA SUEC I PANAMU

Severni morski put (SMP) trebalo bi da postane punopravni međunarodni transportni koridor i odvoji tokove tereta koji prolaze kroz Suecki i Panamski kanal. O tome se razgovaralo na nedavnom Istočnom ekonomskom forumu (EEF).Rusko rukovodstvo polaže velike nade u Severni morski put. Iz tog razloga ne treba čuditi što Moskva posvećuje veliku pažnju razvoju ovog područja.

Vredi napomenuti da su planovi Ruske Federacije veoma ambiciozni. Dakle, do 2024. godine promet robe SMP-a trebao bi biti najmanje 80 miliona tona, a nakon 2035. planirano je da se ta brojka poveća na 250 miliona tona.

Pratite nas na mreži “Telegram” na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“Severni morski put je međunarodni transportni koridor. Prevoz na njemu ne bi trebao biti podvig, već usluga. SMP povezuje regione Rusije od Sahalina do Murmanska i Sankt Peterburga.

U budućnosti će SMP morati da oduzme deo teretnog saobraćaja ne samo sa rute koja prolazi kroz Suecki kanal, već i sa morske rute između Severne i Južne Amerike koju deli Panamski kanal.

Zbog toga će Rusija početi aktivno razvijati svoju obalnu infrastrukturu, uključujući izgradnju kontejnerskih terminala. Pretpostavlja se da će se ti objekti pojaviti na Primorskom teritoriju i Murmansku.

Osim toga, potrebno je pristupiti izgradnji nove arktičke flote sposobne za celogodišnju plovidbu Severnim morskim putem. Ako se ti zadaci reše, SMP će imati odlične šanse ne samo da se takmiči sa tradicionalnim rutama, već i da ga pobedi.

Previous articleCIJELA SRPSKA ŽIRANT DALIBORU PAVLOVIĆU ZA 20 MILIONA KM
Next articleDAVOR OŽIVLJAVA BUGOJANSKU NK ISKRU: ULOŽIO 400 000