RUSI NE PRIZNAJU ŠMITA: IMENOVANJE MORA ODOBRITI SAVJET BEZBJEDNOSTI UN-A

Na današnje imenovanje novog visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita reagovala je Ambasada Ruske Federacije u BiH. “Imenovanje mora razmotriti Savjet bezbjednosti UN-a” poručili Rusi.

Iz ruske Ambasade su istakli da nijedna imenovana osoba bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN neće imati potreban međunarodno-pravni legitimitet i neće se moći smatrati visokim predstavnikom u smislu Dejtona.

“Pozivamo naše partnere da još jednom procjene posljedice svojih nekonsenzusnih i nelegitimnih postupaka koji bi mogli imati destabilizujući učinak na ionako tešku situaciju u BiH”, poručuju iz Ambasade Rusije povodom današnje izjave ambasadora PIK-a o imenovanju njemačkog diplomate Kristijana Šmita za viskog predstavnika.

Kako su naveli, ignorisanje principa konsenzusa je flagrantno kršenje ustaljene prakse izbora visokog predstavnika u BiH.

“S obzirom na to da je situacija u BiH pod nadzorom Savjeta bezbjednosti UN u kontekstu Poglavlja sedam Povelje UN, Kancelarija visokog predstavnika (OHR) mora prepustiti pitanje imenovanja novog visokog predstavnika i navedenu izjavu na razmatranje Savjetu bezbjednosti UN”, naveli su iz Ambasade Rsuke Federacije.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira (PIK) službeno su danas u Sarajevu imenovali Kristiana Šmita za sljedećeg visokog predstavnika u BiH, nakon što ga je na to mjesto kandidovala Njemačka, saopšteno je iz PIK-a uz napomenu da se Rusija nije složila sa ovom odlukom.

Previous articleLUKAČ O OPTUŽNICI: IDEM NA SUD DA KAŽEM ŠTA JE ISTINA
Next articleŠEŠIĆ DEMANTUJE: NE ODLAZIM IZ SDS-A