RADOVAN KARADŽIĆ NAPUSTIO HAG: U TAJNOSTI PREBAČEN ZA VELIKU BRITANIJU

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić prebačen je u Englesku na služenje doživotne kazne zatvora, tvrdi Darko Mladić, sin nekadašnjeg generala Vojske RS Ratka Mladića.

Mladić je, gostujući na televiziji Hepi, rekao da je Karadžić prebačen u srijedu u Englesku, navodi se na sajtu te televizije.

“U ovom trenutku je pored Ratka Mladića u Hagu još samo Sreten Lukić. Radovan Karadžić je juče prebačen u Veliku Britaniju. Oni su tamo osuđeni, u najboljem slučaju, na samicu, a u normalnim zatvorima je to najgora kazna. Svi su na kraju tamo sa istim posljedicama, poenta je da zatvorske vlasti tamo nisu u stanju da obezbjede odgovarajuće uslove i njegu”, rekao je Mladić.

Predsjednik Mehanizma za krivične sudove u Hagu Karmel Ađijus odbio je 14. maja prigovor odbrane Radovana Karadžića na odluku o izdržavanju kazne doživotnog zatvora u Velikoj Britaniji, objavio je tada na Twitteru jedan od članova njegovog pravnog tima advokat Piter Robinson.

Ovim potezom, prema stavu Robinsona, Karadžić je osuđen na “kaznu samice do kraja života ili smrt od muslimanskih ekstremista u zatvorima u Velikoj Britaniji”.

Podsjećamo, Radovan Karadžić je u pritvoru u Hagu od hapšenja i izručenja iz Srbije u julu 2008. Pravosnažno je osuđen 20. marta 2019. godine na doživotni zatvor. Tom odlukom preinačena je kazna prvostepene presude tribunala u Hagu kojom je u martu 2016. bio osuđen na 40 godina zatvora.

(Tanjug)

Previous articleBORENOVIĆ PODRŽAO DOLAZAK ŠMITA
Next articleKASUMOVIĆ PREKINUO SJEDNICU ZBOG NAMJERE DA PRIKRIJE VIŠEMILIONSKU KRAĐU