Protiv njega glasala i njegova stranka zbog korupcije

Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz izgubio je u četvrtak poslanički imunitet nakon što su zastupnici jednoglasno donijeli takvu odluku kako bi omogućili nastavak istrage zbog navodne korupcije, piše dpa.

Za ukidanje imuniteta šefu poslaničkog kluba Austrijske narodne stranke (OVP) glasala je i njegova stranka, koja smatra da je što prije nužno razjasniti optužbe. Kurz je nakon podnošenja ostavke na mjesto kancelara bio zaštićen poslaničkim imunitetom pošto je prešao u parlament.

Protiv njega se vodi istraga zbog pronevjere novca, a optužen je i za davanje lažne izjave pred parlamentarnim istražnim povjerenstvom, vezano za aferu Ibiza. Kurz niječe sve optužbe na svoj račun. Među ostalim, optužen je s devet saradnika za zlouporebu javnog novca za podmićivanje anketara i novinara kako bi manipulirali medijskim izvještavanjem u svoju korist.
Serija pretraga 6. oktobra u uredu kancelara, sjedištu OVP-a i u ministarstvu finansija dovela je do više otkrića zbog čega je Kurz ubrzo podnio ostavku. Ali ostao je poslanik i nastavlja voditi stranku i poslanički klub.

Tbt

Previous articleMajka zbog nje upala u depresiju a otac pobjegao iz Tuzle
Next articlePoslanici prekinu Radni odnos na jedan dan, uzmu OTPREMNINU 30 000 km i ponovo zasnuju Radni odnos