POSTOJEĆE VAKCINE USKORO ĆE BITI NEUČINKOVITE?

‘Nastaje sve više mutacija, a ovo što sad rade neke države je poprilično opasno’

Naučnici smatraju kako nam je ostalo još oko devet mjeseci ili čak manje vremena prije nego se pojave mutacije virusa koje će biti otporne na sadašnje vakcine. Gregg Gonsalves sa Univerziteta Yale smatra da će se i oni vakcinisani možda ubrzo morati vakcinisati ponovo.
Hrvatska recimo, još nije vakcinisala niti 10 posto stanovništva, a iz svijeta već stižu najave da bi postojeća vakcine za manje od godinu dana mogla postati neučinkovita.

Upravo bi nejednaka vakcinisanost stanovništva planeta mogla dovesti do stvaranja sve većeg broja mutacija koronavirusa što bi, na kraju, moglo negativno uticati i na zaštitu koju nam daje preboljenje bolesti ili vakcinisanje.

Kako piše britanski Guardian, neki naučnici smatraju kako nam je ostalo još oko devet mjeseci ili čak manje vremena prije nego se pojave mutacije virusa koje će biti otporne na sadašnje vakcine .
“Nove mutacije nastaju svaki dan, neke od njih uspješnije su od svojih prethodnika pa se uspijevaju efikasnije i brže prenositi s čovjeka na čovjeka. Dok god ne vakcinišemo cijeli svijet, virus će imati prostora prenositi se i mutirati kako bi što bolje izbjegao odgovor imunološkog sustava”, rekao je Gregg Gonsalves sa Univerziteta Yale.

Zemlje poput Velike Britanije i SAD-a već su vakcinisali četvrtinu populacije jednom dozom, a imaju i stotine milijona doza u zalihama. S druge strane, primjerice Južnoafrička republika ili Tajland još nisu vakcinisali niti 1 posto svog stanovništva.

EUROPA ĆE PROIZVODITI RUSKE VAKCINE? Sve ide vrlo sporo, ali nešto se kuha u ekonomski najmoćnijoj sili Starog kontinenta

‘Ograničeno vakcinisanje je opasno’
“Neke zemlje imaju plan vakcinisati odraslu populaciju do ljeta, ali to se neće ostvariti u ciijelom svijetu. Covax može pomoći, ali to nije dovoljno”, rekao je Max Lawson, glavni Alijanse za vakcinisanje koja poziva proizvođače vakcina da dijele svoja znanja i tehnologiju kako bi se povećala proizvodnja.

“Cilj je globalni, jasno nam je što trebamo činiti. Ali, ja još ne vidim želju da se takav plan ostvari jer vakcinisanje ograničeno samo na određena područja je poprilično opasno”, dodaje Lawson.

Previous articleIMATE VELIKE ILI MALE ŠAKE? EVO ŠTA TO GOVORI O VAMA!
Next articleZA HAPŠENJE SLOBE DOBILI 5 MILIONA DOLARA!