POKUŠALI DA ZATAŠKAJU SAMOUBISTVO

Četvrta tragedija u UKC RS za mjesec i po, pacijent se objesio u toaletu

Još jedan pacijent se ubio u prostorijama Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, ali su iz ove zdravstvene ustanove pokušali prikriti ovaj slučaj, otkriva Srpskainfo.
Prema našim saznanjima, u nedjelju u jutarnjim časovima u Klinici za psihijatriju UKC Srpske pacijent ubio se M.M. (67).

Ovu informaciju su nam potvrdili i u Policijskoj upravi Banjaluka, ali u Službi za odnose sa javnošću UKC Srpske pokušali su da prikriju ovu informaciju.

– U proteklih 10 dana nije evidentirano nijedno samoubistvo ili pokušaj samoubistva u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske – odgovorili su kratko iz UKC RS.

Uviđaj
Na naš upit, u Policijskoj upravi Banjaluka rekli su nam da im je ovaj slučaj prijavljen u nedjelju u jutarnjim časovima.

– Policiji je prijavljeno da je 23. maja oko 7.30 pacijent izvršio samoubistvo u Klinici za psihijatriju UKC RS. Na licu mjesta obavljen je uviđaj i utvrđeno je da nema elemenata krivičnog djela. O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka – pojasnila je portparol PU Banjaluka Danijela Mučibabić.

Prema saznanjima Srpskainfo, samoubistvo je počinjeno na način da se pacijent objesio u toaletu klinike.
Nakon jutarnje vizite, pacijent je uzeo plahtu sa svog kreveta i otišao u toalet klinike. Tu je jedan dio plahte prebacio preko vrata koja je zatim zatvorio. Na drugom djelu plahte napravio je omču koju je zatim stavio oko vrata i objesio se – pojasnio je izvor Srpskainfo.

On je dodao da je njegovo tijelo pronašla medicinska sestra, koja je zajedno s doktorom pokušala da ga oživi, ali nisu uspjeli.

– Sve je prijavljeno policiji, koja je izašla na lice mjesta. Tokom uviđaja i pregleda tijela utvrđeno je da nema nikakvih povreda koje bi ukazivale da se možda radi o krivičnom djelu – istakao je naš sagovornik.

Identične smrti
Ovo je četvrto samoubistvo koje je za mjesec i po počinjeno u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Srpskoj, samo što prošla tri nisu pokušali da prikriju.

Prvo samoubistvo se desilo 12. aprila, kada je pacijentkinja iz Prnjavora skočila s trećeg sprata Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci. Ovaj slučaj je policiji prijavio dežurni ljekar, koji je rekao da je žena preminula na licu mjesta.

Samo sedam dana kasnije desio se skoro identičan slučaj. Ovaj put se ubio pacijent tako što je skočio sa šestog sprata UKC Srpske.
U policiji su tada potvrdili da su obavili uviđaj i o svemu obavijestili dežurnog tužioca. Tada je rečeno da je pacijent bio hospitalizovan na kovid odjeljenju na šestom spratu Centralnog medicinskog bloka UKC i da je tokom hospitalizacije bio svjestan, orjentisan i komunikativan, a od ranije je bio pod nadzorom psihijatra.

Treće samoubistvo se desilo 3. maja, kada je pacijent skočio s petog sprata ove zdravstvene ustanove. Prema nezvaniničnim informacijama, pacijent je bio smješten na odjeljenju torokalne hirurgije.

Crna statistika
Prema statističkim podacima, tokom prošle godine došlo je do povećanog broja samoubistava u Republici Srpskoj, a kao jedan od uzroka se navodi stres koji građani imaju zbog epidemije korona virusom.

Prema tvrdnjama psihologa, zabrinjavajući je podatak da se toliki broj samoubistava desi u jednoj zdravstvenoj ustanovi.

– Svakako tu treba istražiti šta se tačno desilo i šta je dovelo do toga. Jedan od glavnih problema je to što ni Univerzitetski klinički centar, a ni druge bolnice, nemaju dovoljan broj zaposlenih psihologa, dok se u isto vrijeme na Birou za zapošljavanje nalazi veliki broj nezaposlenih psihologa – ističu stručnjaci.

Previous articleBORAC BEZ DUPLE KRUNE
Next articleŠAMPIONSKI PLES RUDARA IZ PRIJEDORA