PLINOVOD “SJEVERNI TOK 2” JUČE POTPUNO ZAVRŠEN

Izgradnja plinovoda “Sjeverni tok 2” u potpunosti je dovršena ujutro 10. rujna, navodi se u priopćenju Gazproma, a prenosi TASS.

“Na jutarnjem operativnom sastanku Gazproma, predsjednik Uprave Aleksej Miller rekao je da je u 8:45 po moskovskom vremenu izgradnja plinovoda Sjeverni tok 2 u potpunosti dovršena”, navodi se u saopštenju. Ranije je objavljeno da je operater projekta završio postavljanje posljednje cijevi Sjevernog toka 2.

Tvrtka očekuje da će plinovod pustiti u rad do kraja godine. Prema podacima Gazproma, ove godine plinovodom Sjeverni tok 2 može se isporučiti 5,6 milijardi kubnih metara plina. Bloomberg je, pozivajući se na izvore, izvijestio kako Gazprom planira početi  plinom kroz prvu cijev Sjevernog toka 2 od 1. Oktobra, a kroz obje – do 1. Decembra.

Sjeverni tok 2 uključuje dvije cijevi plinovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje od obale Rusije preko Baltičkog mora do Njemačke. Radovi su obustavljeni u decembru 2019. nakon što je tvrtka Swiss Allseas odustala od polaganja cijevi zbog prijetnje američkim sankcijama. Od decembra 2020. godine nastavljena je izgradnja plinovoda.

Previous articlePOČELO OKUPLJANJE GRAĐANA ISPRED PORODIČNE KUĆE MURIZA MEMIĆA
Next articleZBOG INCIDENTA U BEOGRADU PORODICA ZDRAVKA KRIVOKAPIĆA NAPUŠTA SRBIJU