PITALI SMO POLICIJU: IMA LI PRIJAVLJENIH NESTANAKA DJECE U RS I ŠTA JE SA RANIJIM SLUČAJEVIMA

U Republici Srpskoj u proteklih nekoliko godina, kao i u tekućoj, prijavljivan je nestanak maloljetnika i svi su pronađeni živi osim jednog stradalog dječaka, potvrdili su nam iz MUP-a RS uoči 25. maja – Međunarodnog dana nestale djece.

“U ovoj godini prijavljen je nestanak devet maloljetnika, svi su pronađeni živi i zdravi, dok je naknadno pronađen leš dječaka u Hercegovini. U prethodnoj 2020. godini, ukupno je zaprimljeno 20 prijava o nestalim maloljetnim osobama, svi su pronađeni živi. Tokom 2019. godine bilo je 19 prijavljenih slučajeva nestanaka, od čega je 18 maloljenika pronađeno. Jednog mališana je odvela majka kad je napustila oca djeteta”, rekli su nam u policiji.

Ističu da su nestali maloljetnici većinom starosne dobi 15-17 godina, a uglavnom se radi o djeci koja su smještena u dom za nezbrinutu djecu i isti su po nekoliko puta napuštali isti, ali su svi pronađeni i vraćeni.

“Takođe, imamo slučajeve djevojčica pomenute starosne dobi koje su odlazile od kuće te su ubrzo pronađene u društvu sa mladićima, tako da potraga za njima ne traje dugo. Možemo reći da su razlozi njihovog odlaska od kuće uglavnom revolt, loše ocjene i sukob sa roditeljima, kao i slučajevi kada su djevojčice odlazile iz emotivnih razloga”, ističu iz MUP-a RS. Napominju da se u rijetkim slučajevima radi o djeci mlađe životne dobi koja su nađena mrtva (izgubljeni u šumi, utopljeni u rijeci).

U Republici Srpskoj godinama su otvorene istrage o nestalim maloljetnicima iz prethodnog perioda. I dok pojedini slučajevi datiraju više od decenije, roditelji ipak ne gube nadu da će jednog dana dobiti vijest o svojim najmilijim.

Dvogodišnji Damjan Oroz stajao je u decembru 2010. godine sa svojim ocem na obali reke Vrbanje u Čelincu. Otac je na trenutak otišao, a pretpostavlja se da je Damjan pao u Vrbanju, ali nikad nije pronađen.

Miloš Todorović (9) nestao je 7. novembra 2007. godine. Dječak je tog dana izašao iz kuće u višegradskom naselju Jondža i otišao da se igra u obližnjem Sportskom centru Ušće. Pretpostavlja se da je, trčeći za loptom, pao u reku Drinu, ali tijelo nije pronađeno. Roditelji sumnjaju i da je otet.

Gimnazijalac Dragoljub Misimović (16) iz Gradiške otišao je 2015. godine sa šestog časa bez ruksaka i jakne. Njegovi roditelji ponudili su i kuću za informaciju o njihovom sinu, ali do sada nije bilo rezultata.

Troipogodišnji Alen Bukva nestao je 2012. godine u Međeđi kod Višegrada. Dječak se igrao ispred kuće bez odeće i obuće i otad mu se gubi svaki trag. Majka Emina Bukva vjeruje da je njenog sina neko oteo i da je još živ.

Iz MUP-a RS su navode da konstantno rade na prikupljanju i provjeravanju informacija koje bi pomogle u pronalasku navedenih maloljetnika, ali iste do danas nisu dale pozitivan rezultat. Istakli su da je za Milošem Todorovićem, Alenom Bukvom i Dragoljubom Misimovićem raspisana i međunarodna objava o nestalim osobama.

Previous articleVOZAČKE DOZVOLE KAMIONDŽIJA IZ BIH I DALJE NE VAŽE U NJEMAČKOJ
Next articleELEKTRANA, AUTO-PUT, AERODROM: SRBIJA ULAŽE 484 MILIONA EVRA U REPUBLIKU SRPSKU