OSUDA ZA NAPADE NA ANALITIČARKU TANJU TOPIĆ

Misija OEBS-a u BiH i Ambasada Švedske u BiH u ime Švedskog predsjedavanja OEBS-om u 2021. godini, Kancelarija visokog predstavnika, Delegacija EU u BiH/EUSR, Ambasada Njemačke u BiH, Ambasada SAD-a u BiH i Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva u BiH oštro osuđuju posljednje napade na lični i profesionalni integritet političke analitičarke i novinarke iz Banjaluke Tanje Topić od strane predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, navodi se u saopštenju.

“Prijetnje i zastrašivanje, kao i bilo kakva vrsta pritiska, su apsolutno neprihvatljivi, naročito kada ih iskazuju političke ličnosti na visokom položaju. Od javnih zvaničnika se očekuje da budu osobe za primjer i da služe kao uzor učtivog i odgovornog ponašanja, te koristimo ovu priliku da podsjetimo na tu obavezu. Prijetnje, uvrede, kao i mizogini komentari upućeni medijskim profesionalcima koji se pojavljuju širom Bosne i Hercegovine predstavljaju napad na slobodu izražavanja i na demokratske vrijednosti jednog društva”, ističe se.

“Ovakve prijetnje moraju odmah prestati, te očekujemo od nadležnih vlasti da garantuju slobodu medija i slobodu mišljenja, koje predstavljaju jednu od ključnih vrijednosti OEBS-a i Evropske unije, te ostaju jedan od preduslova za bilo koju državu koja teži tome da se pridruži EU. Bezbjednost novinara i novinarki, analitičara i analitičarki i predstavnika i predstavnica medija mora biti osigurana u svakom trenutku”, naglašeno je.

Navode i da su ohrabreni činjenicom da se 11 nevladinih organizacija oglasilo o upotrebi prijetnji i zastrašivanja, te pozdravljaju napore da se u Bosni i Hercegovini javno zagovara zaštita demokratskih vrijednosti.

(N1)

Previous article“KRIV JE” REKLA JE SUTKINJA SUDA BIH BILJANA ĆUKOVIĆ
Next articleNOVE LEČIĆEVE ŽRTVE VOLJNE SU DA SVJEDOČE