NEVIĐENA TORTURA NAD STARIJIM LICIMA U DOMU NA IZBORIMA U PRIJEDORU

Da je politička scena u Republici Srpskoj na samom dnu svjedoče potresne scene sa lokalnih izbora u Prijedoru gdje su na određenim biračkim mjestima starija lica dovođena do ludila i suza od strane posmatrača i članova biračkog odbora.

Kako Aloonline.ba saznaje, u toku glasanja osoba iz Doma za starija lica u Prijedoru došlo je do neviđenog skandala nakon što je jedna od korisnica željela glasati za kandidata pod rednim brojem 3.

U Prijedoru je procedura za članove Doma za starija lica prilikom glasanja jasna. Postoji nekoliko mobilnih timova koji u saradnji sa glasačkim mjestima omogućavaju ovim korisnicima da ispune svoju građansku dužnost. Međutim, danas je to bilo skoro pa nemoguće zahvaljujući bahatom ponašanju odbornika i članova biračkih odbora, sudeći po izjavi koju je naša redakcija dobila od izvora upućenom u navedena dešavanja.

Kako navodi izvor poznat redakciji Aloonline.ba sve je počelo kada je jedna baka, koja je rođena 1929. godine došla na glasanje i željela zaokružiti kandidata pod rednim brojem tri, na šta je jedan od posmatrača skočio i urlajući na baku zaključio da je ona natjerana da glasa za tu opciju.

– Otkud znate ko je pod tim brojem, Vas je neko pripremao, Vama je to neko rekao! – eksplozivno je kazao posmatrač.

tom trenutku je reagovao je član Doma i kazao da se ne mogu na tako bahat način ophoditi prema baki, te ih pitao otkud im pravo da tako urlaju na nju.

– Apsolutno ne utičem na izbore, ako je žena rekla da glasa za broj 3 šta se imate mješati i uplitati u njemu odluku – kazao je član Doma, na šta mu je posmatrač odgovorio da je ona nagovorena da tako glasa.

Baka je u tom momentu počela da plače i njen njegovatelj ju je smirivao sat vremna.

-Nemojte da pravimo cirkus! Nikome ovdje ne treba loša reputacija i loša iskustva, ne razumijem zašto ovo radite, kazao je član Doma vidno potresen cjelokupnom situacijom – prenosi naš izvor.

U sve se upetljao i momak iz biračkog odbora prijeteći policijom jer je i on zaključio da su korisnici Doma nagovoreni da glasaju za određene strukture. Pojedini članovi odbora su prijetili i dolaskom medija, na šta su iz Doma reagovali potvrdno jer smatraju da se ovakvo užasne scene trebaju propratiti medijski.

-Ovo je nečuveno! Oni naše korisnike izlažu torturi. Pa neće valjda oni glasati za one koje im sugerišu posmatrači i članovi biračkog odbora. Valjda imaju pravo da glasaju po svojoj savjesti. Ako se i jesu posavjetovali sa nekim za koga da glasaju, zar je to grijeh? Zar svi mi ne savjetujemo svoje roditelje u svakom segmentu života. Kažem, ako se i jesu korisnici posavjetovali sa nekim, zar to nije normalno i logično. Ako jesu, to je njihovo pravo. Ko ste vi da im sugerišete za koga će glasati. Hoćete mi reći da bi vi prije poslušali neko nepoznato lice nego svoje bližnje? Nemate pravo raditi ovim ljudima ovakve scene, oni nisu dužni da pate zbog vašeg iživljavanja – prenosi nam izjavu člana Doma izvor koji je bio na licu mjesta.

Međutim, druga strana nije odustajala i nastavili su sa svojim tvrdnjama da je baku njegovatelj savjetovao za koga će glasati.

-Baku napadate i ona plače sat vremena, sve da biste vi pokrali glasove. Mi živimo sa ovim ljudima, ovi njegovatelji su sa njima svaki dan. Paze ih i presvlače i kupaju… Ona tog njegovatelja osjeća ko svoje dijete, on njoj i siječe nokte i pelene mijenja. Kako vas nije sramota – ogorčeno je branio baku član Doma.

Drami na izborima u Prijedoru ovdje nije bio kraj! Napad na starija lica nastavljen je i na osobama koje su u demenciji.

Predsjednica biračkog odbora, njegovatelj i zamjenik direkotra Doma otišli su do dvadesetak nepokretnih korisnika.

-Ti ljudi ne znaju ni ko su, ni šta su. Totalno su nepokretni. Ne znaju ni kako se zovu, kazao je dio tima iz Doma i dodao da je predsjednica tog odbora upirala prstom na broj 7 kako bi jedan od korisnika izabrao tog kandidata.

U tom momentu član Doma upozorava da to ne čini jer će glasački list biti nevažeći.

-Je l ‘ neko od nas njima upite prstom? Ne upire. Pa zašto vi to radite, zašto sugerišeš? Nemojte to raditi – prenosi izjavu lice poznato našoj redakciji.

Primijetio je da žena u tom momentu uzima telefon, mislim da je uključila snimanje i stavila ga u zadnji džep jer je tada glasno rrekla „ŠTA SI MISLIO DA SE DOGOVORIMO?“
to joj član Doma odgovara da je mislio da ove ljude ne maltretiraju.

-Oni su u demenciji, ako ne znaju kako se zovu kako da znaju za koga da glasaju? Kakva imena kakvi brojevi, da li ste vi normalni? To sam mislio da se dogovorimo, da pustimo ove ljude da ne glasju jer nisu u stanju, ne da ih vi navodite u vašu korist – prenosi izjavu naš izvor.

Ona je opet ponavlja da se mogu nešto dogovoriti, kako kaže izvor, na šta joj je odgovorio da nema njegovo povjerenje i da nema nikakvog dogovora osim ovog što je on predložio, što smatra fer i korektnim.

-Ovo što se ovdje dešava i radi, ovo blato u koje hoće da uvlače stare i nemoćne ljude, ja u tom ne želim da učestvujem. To je van svake pameti – prokomentarisao je član Doma.

Na kraju je uspio u namjeri da ljude u demenciji oslobodi glasanja jer nisu sposobni za takav čin, a član biračkog odbora se u to sam uvjerio nakon obilaska nekoliko lica iako je, prenosi naš izvor, bilo pokušaja da ih kroz rečenicu „HOĆETE LI DA GLASATE ZA DOKTORA“ pridobiju „na svoj mlin“.

-Ponovo sam sugerisao da to nije prikladno. Nemam riječi kojom da opišem torturu koju su korisnici prošli danas. Ovo je naprosto nečuveno! – zaključio je član Doma.

Aloonline.ba

Previous articleU Prijedoru izlaznost manja od 31 odsto
Next articleAmel Jašarević priznao da je pucao u Mehmeda Ramića