NA UKC PONESTAJE KISEONIKA

Đajić veoma zabrinut: UKC RS ima još samo nekoliko tona kiseonika za liječenje pacijenata

Generalni direktor Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić izjavio je danas da UKC ima samo još nekoliko tona kiseonika koji se koristi u liječenju pacijenata i da su zbog toga zdravstveni radnici i rodbina pacijenata veoma zabrinuti.
U stalnom smo kontaktu sa rukovodstvom Republike Srpske i Ministarstvom zdravlja kako da riješimo ovaj problem. Tražimo rješenje nakon što je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH zabranila firmi „TGT tehnogas“ isporuku. Sa ovom firmom UKC je imao ugovor i snabdijevala nas je uredno, a kompanija „Meser“ nam zbog tehničkih razloga i smanjenih količina nije u mogućnosti dostaviti kiseonik – rekao je novianrima Đajić.

On kaže da je žalosno što se gradonačelnik Bajaluke Draško Stanivuković i direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak podsmijavaju zbog sadašnje situacije i nije ih briga za živote pacijenata.
Đajić je naveo da bi nalaz uzorka kiseonika iz UKC trebalo da bude dostavljen večers ili sutra prije podne.

U UKC Republike Srpske u Banjaluci juče je obavljeno uzorkovanje kiseonika koji se svakodnevno koristi u ovoj ustanovi. Uzorkovanje je obavljeno na osnovu zaključka sa nedavne vanredne sjednice Vlade Republike Srpske.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je nakon inspekcijskog nadzora zabranila firmi “TGT tehnogas” iz Laktaša proizvodnju i promet medicinskog kiseonika.

Inače, prema ugovoru isporuka kiseonika prema UKC-u obavljala se svakih 48 časova. Ova firma je UKC Srpske i druge bolnice u Srpskoj snabdijevala kiseonikom.

Previous articleVLAST UGROZILA ŽIVOT PACIJENATA
Next articleIZ “TGT TEHNOGASA” UPOZORILI