MALTA PRVA ZEMLJA EU KOJA JE DOSTIGLA KOLEKTIVNI IMUNITET

Dvije doze vakcine protiv korona virusa do sada je dobilo 42 odsto odrasle populacije te zemlje.

Malta je postala prva zemlja Evropske unije koja je postigla kolektivni imunitet, izjavio je danas ministar zdravlja Kris Fean. Naime, ta zemlje je vakcinisala 70 odsto svoje odrasle populacije najmanje jednom dozom vakcine protiv korona virusa.

Ovo malo mediteransko ostrvo imalo je u prosjeku tri nova slučaja virusa svakog dana tokom protekle nedjelje, sa 0,2 odsto pozitivnih testova. Danas su prijavljena dva nova slučaja, navodi Rojters.

“Na svakih pet sekundi da se jedna vakcina”, rekao je Fern na konferenciji za novinare dodajući da je 42 odsto odrasle populacije primilo dvije doze, prenosi agencija.

Trenutno mogu da se vakcinišu svi stanovnici Malte stariji od 16 godina, a Fern je rekao da će se djeca stara 12 i više godina takođe vakcinisati kada evropske medicinske vlasti daju zeleno svjetlo.

Takođe, ministar je najavio da će obavezno nošenje maski na otvorenom biti ukinuto 1. jula za vakcinisane ljude sve dok je slučajeva virusa malo.

Zdravstvene vlasti ranije su najavile da nošenje maski više neće biti obavezno na plažama od 1. juna.

Danas su ukinuta ograničenja za teretane i bazene, a radno vreme restorana, koji su ranije radili do 17 časova, produženo je do ponoći.

(MONDO/Tanjug)

Previous articlePALILI BAKLJE I NAPADALI PROLAZNIKE
Next articleNOVI VANDALSKI ČIN NA KiM