Krajina Petrol u minusu

Iako je gubitak smanjen u odnosu na isti period prošle godine za oko 250.000 KM, u preduzeću nemaju mnogo razloga za optimizam.

Kvartalni finansijski izvještaj pokazuje da je došlo do povećanja prihoda u odnosu na isti prošlogodišnji period, ali su istovremeno povećani i rashodi.

Ukupni prihodi povećani su sa 28,7 na 35,5 miliona KM, dok su rashodi sa 29 miliona povećani na 35,7 miliona KM.

Obaveze preduzeća su povećane za 327.000 KM i sada iznose 1,2 miliona KM i u potpunosti odnose na kratkoročne obaveze.

Na kraju septembra zapošljavali su 164 radnika.

Direktor „Krajinapetrola“ Milovan Bajić kaže za CAPITAL da poskupljenje goriva ni pumpama ne ide u prilog jer su morali smanjiti marže, što je jednim dijelom uticalo na rezultat.

„Na ostvareni gubitak uticao je nešto manji promet, ogromna konkurencija i činjenica da radimo sa manjim maržama. Povećane su i naše ulazne cijene i sada imamo mnogo manje marže, što nam svakako ne odgovara. Takođe, ’Krajinapetrol’ je još pomalo socijalna firma, imamo veliki broj zaposlenih, dosta osoba sa invaliditetom“, naveo je Bajić.

Kazao je da je nakon dobre prodaje u avgustu, u septembru, kada su cijene počele naglo da rastu, došlo do pada.

Zbog toga je, navodi, nazahvalno prognozirati kakav će rezultat biti na kraju godine.

„Krajinapetrol“ je u većinskom državnom vlasništvu, a Investiciono-razvojna banka (IRB) RS je prošle godine odgodila njegovu prodaju jer su kupci bili poprilično oprezni zbog neizvjesnosti koju je donijela pandemija virusa korona.

Njegova prodaja planirana je i u ovoj godini, a za sada je sve ostalo samo na tome.

CAPITAL je još prije dvije godine objavio da je hrvatska “Industrija nafte – INA” zainteresovana za kupovinu “Krajinapetrola” te da je Vlada Srpske spremna da proda državni udio.

U međuvremenu je bivši direktor „Hidroelektrana na Vrbasu“ Nedeljko Kesić uložio milione maraka kako bi pokušao prije INA-e da kupi posljednje preduzeće iz naftnog sektora u kojem je Republika Srpska najveći akcionar.

Kesić je kupovinom akcija i povećanjem udjela na 32,27 odsto došao u poziciju da objavi ponudu za preuzimanje, ali je dobio negativno mišljenje uprave.

CAPITAL: M.Č. Lj.

Previous articleKovačević opleo po gradonačelniku Banjaluke
Next articleDevin saznao istinu pa tužio i majku i Miroslava Ilića