KOŠARAC POTROŠIO SAMO 16800 KM NA UGOSTITELJSKE USLUGE

Biznis karticu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine koristi samo ministar Staša Košarac koji je na ugostiteljske usluge u prošloj i sedam mjeseci ove godine potrošio 16.851 KM.

Ovaj odgovor stigao je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, nakon što smo objavili koja sve državna ministarstva nisu u zakonskom roku odgovorila na pitanja ko je, precizno kada, gdje, zašto i u kojim pojedinačnim iznosima potrošio novac namijenjen za reprezentaciju.

– Sredstva raspoloživa na biznis kartici nisu dodatna sredstva već sredstva odobrena u okviru budžetskih sredstava za troškove smještaja i reprezentacije. Sredstva za reprezentaciju u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH koriste se u skladu sa Pravilnikom o korištenju sredstava za reprezentaciju Vijeća ministara BiH prema kojem je Ministarstvu odobren iznos sredstva za reprezentaciju od 60.000 KM godišnje – odgovor je Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Naveli su da potrošenih 16.851,88 KM na reprezentaciju putem biznis kartice iznosi 28 posto ukupnog iznosa reprezentacije.

– Sredstva su utrošena prilikom održavanja sastanaka sa domaćim i stranim delegacijama, a u vezi sa poslovima i zadacima vršenja nadležnosti i pripadajućeg djelokruga rada Ministarstva. Troškovi reprezentacije plaćeni su na osnovu uredne finansijske dokumentacije kojom se potvrđuje osnovanost nastanka troška i obrazloženja nastanka troška – napisali su iz MVTEO.

Tako smo ostali uskraćeni za konkretan odgovor.

Odgovore na pitanja ko je, tačno kada, gdje, zašto i u kojim iznosima potrošio novac za reprezentaciju zatražili smo nakon što je Ured za reviziju institucija BiH u nedavno objavljenim izvještajima o radu institucija u 2020. godini ukazao na brojne propuste u trošenju novca. Povod je bila i informacija koju smo dobili da je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić koristio biznis karticu na dan Nove godine na Jahorini. Ni njihov odgovor nismo dobili piše Faktor.

Previous articleDODIKU PISALI AKTIVISTI SNSD-a: ČLANSTVO SE UBRZO OSIPA
Next articleĐOKOVIĆ DOŽIVIO ŠOK, MUČIO SE, PA POKAZAO KO JE GAZDA