KONAČNO OSLOBOĐEN BROD KOJI JE BLOKIRAO PROLAZ

Oslobođen brod “Ever given” koji je blokirao Suecki kanal

Još nije poznato kada će Suecki kanal biti otvoren za saobraćaj
Gigantski teretni brod “Ever given” koji od utorka blokira Suecki kanal, oslobođen je, saopštila je kompanija Inchcape Shipping.

“Ever Given je uspešno vraćen u odgovarajući položaj jutros u 4.30 i trenutno je bezbjedan”, navela je kompanija na svom Tviter nalogu.

Kako navodi Blumberg, iako su spasioci uspjeli da pokrenu brod, još nie poznato kada će Suecki kanal biti otvoren za saobraćaj, prenosi Tanjug.

Vol strit žurnal prenio je izjavu Osame Rabijea, direktora Uprave Sueckog kanala, da je brod djelimično oslobođen i da je počeo da se pomjera.
– Još nije gotovo, ali pomera se – rekao je Rabije, dodajući da će tegljači nastaviti da rade kako bi brod mogao ponovo da počne da se kreće kanalom.

Na fotografijama objavljenim na sajtovima za praćenje brodova vidi se da je brod promjenio položaj između dve obale, a snimci pomjeranja broda zabilježeni video kamerama počeli su da kruže društvenim mrežama.

“Ever given”, brod kompanije Japans Shoei Kisen koji plovi pod zastavom Paname, zaglavio se u utorak dijagonalno preko južnog dela Sueckog kanala, zaustavivši saobraćaj u jednom od najprometnijih plovnih puteva na svijetu.

Veliki teretni brod dužine 400 metara i širine 59 metara, posle iznenadnog udara vetra koji mu je poremetio kurs, ukoso se nasukao u kanalu, na mjestu širokom manje od 300 metara.

Najmanje 369 plovila čeka na tranzit kroz kanal, uključujući desetine brodova za prevoz kontejnera, naftne tankere i brodove koji prevoze tečni prirodni gas (LNG) i tečni naftni gas (LPG). Šteta se mjeri milijardama dolara.

Parališući efekat ovog zastoja već je primetan u Siriji, gdje su vlasti bile prinuđene da uvedu restrikcije goriva, jer je “Ever Given” uticao na uvoz nafte u Siriju i usporio dolazak broda koji nosi gorivo i naftne proizvode.

Agencija za zdravlje životinja Rumunije saopštila je u subotu da je blokadom pogođeno 11 brodova koji su preuzeli stoku iz te zemlje.

NVO Animals internešenel upozorila je da na potencijalnu “tragediju” koja preti oko 130.000 životinja.

Previous articleTRANSRODNA ŽENA PONIŽENA NA AERODROMU
Next articleU ČEŠKOJ OTKRIVEN NOVI SOJ VIRUSA