KO JE IGRAO DVOSTRUKU IGRU U AFGANISTANU?

Pakistan je platio “vrlo visoku cijenu” što je pristao uz SAD sudjelovati u okupaciji Afganistana, rekao je premijer Imran Khan. U intervjuu za RT, Khan je izrazio ljutnju prema američkim dužnosnicima koji su uprli prstom u Islamabad prilikom raspodjele krivice za neuspjeh SAD-a u Afganistanu.

Njegove primjedbe uslijedile su nakon nedavnih saslušanja u Odboru za vanjske odnose američkog Senata kao primjer ove frustrirajuće retorike u kojoj su američki kongresmani optužili Pakistan da pomaže talibanima, prenosi NDTV. Na primjer, Bob Menendez, predsjednik Odbora za vanjske odnose Senata, ustvrdio je: “Moramo razumjeti dvostruko djelovanje Pakistana te pružanje baze i sigurnog utočišta talibanima.”

“Kao Pakistanac, osjetio sam duboku povrijeđenost zbog nekih primjedbi tih senatora. Kriviti Pakistan za ovaj debakl u Afganistanu je najbolnija stvar koju mogu čuti”, rekao je pakistanski premijer.

Pakistan je bio u jako lošem stanju kada su dogodili teroristički napadi 11. septembra u SAD-u. Pervez Musharraf, general koji je na vlast došao vojnim udarom, upravo je bio izabran za predsjednika i tražio je američku pomoć za svoju vladu. Tada se Pakistan obvezao podržati vojnu invaziju na Afganistan, a zauzvrat je dobio američku vojnu, diplomatsku i financijsku pomoć, ali, smatra Khan, to je i dalje bila pogrešna odluka.

Saradnja Pakistana s Washingtonom protiv drugih muslimana, odbila je snage mudžahedina, koje su pakistanske obavještajne službe stvorile dva desetljeća prije američke ivnazije na Afganistan, u sklopu protusovjetske kampanje u Afganistanu. “Obučili smo ih za borbu protiv strane okupacije. Bio je to sveti rat, džihad”, rekao je Khan. Onda, kada su Amerikanci napali Afganistan, Pakistan je istim tim ljudima, dva desetljeća poslije, govorio da je “borba protiv Amerikanaca terorizam”. Naravno da su se nakon toga okrenuli protiv nas. Nazvali su nas “saradnicima”.

Ipak, Khan je u intervjuu stao u odbranu trenutnog američkog predsjednika u vezi povlačenja: “Bilo je toliko nepravednih kritika na račun predsjednika Bidena, a ono što je on učinio bilo je najrazumnije učiniti.”

(TBT)

Previous articleZEMLJOTRES KOD TUZLE
Next articleUZBUNA NA KOSOVU: NA PRELAZIMA JARINJE I BRNJAK POSTAVLJENI SPECIJALCI