AKO SCHMIDT NE SMIJENI TROJICU NACIONALNIH LIDERA, ONI ĆE SMIJENITI NJEGA

Ako Cristian Schmidt ne suzbije nacionalizam i secesionizam, pa čak po cijenu da u to ime smjeni trojicu nacionalnih lidera u BiH, smijenit će oni njega!

Cristian Schmidt je još uvijek enigma za Bosnu i Hercegovinu. Ali ni Bosna i Hercegovina nije ništa manja enigma za njega.
“Schmidt nije došao s jasnom političkom i strateškom idejom! Tek traži politički pristup i strategiju. Nema jasnu strategiju, a nema ni Evropa! To će zavisiti od buduće njemačke vlade i Bidenove administracije. Prve Schmidtove izjave su bile jako dobre, a onda su uslijedile nespretne izjave. Skidali su ih, što je pogrešan potez. Te izjave su pokazale da traži svoju ulogu i pozicioniranje. Schmidt treba biti puno oprezniji u nekim izjavama! On ne poznaje dobro BiH”, kaže njemački analitičar Bodo Weber.

OD DAYTONA TRI PUTIĆA VODE NA TRI STRANE
Da će još dugo ostati enigma, a njegova politika prilično nerazgovijetan pokazuje i njegov intervju dat BN TV u kojem je izjavio kako na putu prema Evropskoj uniji neće doći do centralizacije Bosne i Hercegovine.

“Ta zabrinutost građana nije opravdana i do toga neće doći. Ja imam razumijevanja za regionalne posebnosti i one se moraju poštivati”, rekao je Schmidt. Dodao je da on dolazi iz Bavarske u Njemačkoj, gdje su ta prava posebno istaknuta.”Kao Bavarac znam jako dobro da se u saveznoj državi mogu davati i jamčiti prava saveznim pokrajinama, npr. kao što je to slučaj u Njemačkoj ili u entitetima u BiH”, dodao je Schmidt.

Pritom je istaknuo kako je važno da zemlja nastavi provoditi reforme na “putu od Daytona prema Bruxellesu”, navodeći da važnu ulogu u tome procesu imaju Hrvatska, Srbija i Turska, ali i EU te međunarodna zajednica.
“Hrvatska, Srbija i Turska u svim ovim procesima igraju važnu ulogu. Ali, važnu ulogu imaju i Evropska unija te međunarodna zajednica na osnovu Daytonskog sporazuma. Put BiH vodi od Daytona prema Bruxellesu. Ako ove tri zemlje to podrže, ja ću biti zadovoljan”, dodao je Schmidt.
Ovo je jasan pokazatelj da je Schmidt skrenuo na pogrešan kolosijek jer prizivanjem lidera Hrvatske, Srbije i Turske on legitimizira najopakije miješanje stranih država u unutarnje političke odnose Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina jeste pod protektoratom međunarodne zajednice, ali to je iznuđeno upravo miješanjem Srbije i Hrvatske u unutarnje stvari BiH, koje je rezultira agresijom i stravičnim zločinima na bosanskim muslimanima.
Dakle, politike Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića, koji su jedino u tome imali dodirne tačke i slaganja, su nastavljene i njihovi nasljednici kao ldieri država kako Aleksandar Vučić, tako isto Zoran Milanović i dalje se vole miješati u unutarnje stvari BiH.

Čak je politika Zorana Milanovića groteskna jer se radi o ljevičaru koji je kao lider SDP držao distancu i za razliku od lidera HDZ-a nije vodio izborne kampanje u BiH što mu omogućavaju specijalni odnosi između Hrvatske i BiH po kojima bosanski Hrvati imaju pravo birati i biti birani u Hrvatski Sabor.
Zato se njegove nedavne poruke Beogradu da se ne trebaju miješati u unutrašnjo-političke prilike Crne Gore, ocjenjuju licemjernim i štetnim jer je upravo takva njegova politika doprinijela jačanju srpske pozicije u zemljama regiona.
Nastupajući gotovo sinkronizirano sa Srbijom, vlastima Republike Srpske te Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH, službeni Zagreb godinama je doprinosio legitimiranju politike Aleksandra Vučića koja je predano radila na destabilizaciji političkih prilika u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

„Spomenuta legitimizacija trenutne politike srpskog rukovodstva provodila se, na prvom mjestu, suradnjom Zagreba po svim značajnim političkim pitanjima sa Miloradom Dodikom, posljedično Srbijom, na drugom obezvrjeđivanjem rada Haškog tribunala, odnosno negiranjem ratnih zločina, i na trećem suradnjom s Rusijom“, piše sarajevski portal Klix i dodaje da hrvatska suradnja sa Rusijom, naročito u smislu politike prema BiH, još jedan je od faktora koji su dali dodatnu snagu jačanju srpskog političkog faktora u regionu.

JESU LI NA REDU CRNOGORSKI MUSLIMANI?!

„Začuđujuće, Milanović je prije nekoliko dana kazao da ni Moskva ne bi trebala da se upliće u dešavanja u Crnoj Gori, što je licemjerno, jer kako onda tumačiti to da je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, na inicijativu Zagreba i Beograda, u decembru prošle godine, u trenutku kad se formirala nova Vlada Crne Gore, došao u Sarajevo i direktno podržao zahtjeve i interese hrvatsko-srpskog bloka u BiH. Dakle, za Hrvatsku, ruski utjecaj u Crnoj Gori je diskutabilan dok je u Bosni i Hercegovini prihvatljiv. Samo par mjeseci nakon što su vjersko-političkim paradiranjem desetina hiljada ljudi u Crnoj Gori zarad ostvarenja političkih ciljeva, odnosno rušenja Đukanovića i vraćanja Crne Gore u orbitu srpske politike, Hrvatska je otvoreno sarađivala srpskim političkim faktorom“, konstatira portal Klix. I zaključuje kako u tom kontekstu nedavne poruke Milanovića zvuče komično i pokazuju zapravo da se Hrvatska preračunala. Radeći protiv BiH Hrvatska je dala zamaha srpskim ambicijama.

Međutim, srbijanska agresivna politika u Crnoj Gori pokazala je još stranu srpske veliko-srpske politike, a to je amnestiranje krivice bosanskih muslimana za raspad Jugoslavije, odnosno izazivanja agresije na BiH koje Srbi opravdaju činom proglašenjem referenduma o nezavisnosti BiH. Dakle, Srbi nisu imali problem sa pravoslavnom sabraćom Crnogorcima dok su sa njima bili „dva oka u glavi“, već problem nastupa onog trenutka kad se Crnogorci odlučuju na nezavisnost svoje države, posebno u odnosu na Srbiju.
Što će reči da Srbi ne gledaju na vjeroispovijest kad je u pitanju ostvarenje njihovih veliko-srpskih ambicija u regionu, iako svoju politiku homogeniziranja nacije sprovode preko SPRC-a.

Također se može uočiti da najnovija agresija velikosrpske politike na Crnu Goru, demantira i posljednju ideju o pokušaju spašavanja Jugoslavije koju su bili lansirali Alija Izetbegović i Kiro Gligorov o tzv. „stepenastoj federaciji“ u kojoj bi skupa bile Slovenija i Hrvatska, BiH i Sjeverna Makedonija, a Srbija i Crna Gora.
Kako god se odvila politička drama između Srba i Crnogoraca u Crnoj Gori, slaba karika u toj drami su crnogorski muslimani. Oni bi mogli izvući „deblji kraj“ ovog sukoba kao što su bosanski muslimani bili nevina žrtva sukoba Srba i Hrvata. No, to je tema za sebe kojoj niko ne posvećuju dužnu pažnju.
Do te tačke su Balkan doveli domaći i evropski oportunisti i diletanti. Ako Schmidt nije jedan od njih ima samo jedan izbor. On je, u spomenutom intervju za BN TVT potvrdio kako mu na raspolaganju stoje široke ovlasti iz Bonna (iz 1997.) koje podrazumijevaju i mogućnost da visoki međunarodni predstavnik smjenjuje političare ili pak nameće zakone i odluke. Time de facto ima vrhovne ovlasti u BIH. Ako on ne upotrijebi svoje ovlasti i od Turske, Srbije i Hrvatske ne dobije „zeleno svjetlo“ da smjeni trojicu nacionalnih lidera Milorada Dodika, prije svih, potom i Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, kao marioneta lidera spomenutih država, oni će učiniti sve da njega ospore, diskreditiraju i(li) smjene!

(TBT, Tim za analitiku)

Previous articleOPOZICIJA IZ SRPSKE: ČEKAMO DODIKA I IZETBEGOVIĆA DA NAĐU IZLAZ
Next articleZONA RADARSKE KONTROLE TREBA BITI NAJAVLJENJA SAOBRAĆAJNIM ZNAKOM ALI U BANJA LUCI ZNAKA NEMA