JESU LI OVO EPIDEMIOLOŠKE MJERE U RS

U vremenu pandemije neko je, prema pisanju medija, za nekim stolom, odlučio da na Borčev stadion dopusti prisustvo 3.000 osoba, bez obrazloženja te odluke.

Fotografije koje smo imali priliku vidjeti nakon utakmice koja je održana u nedjekju pokazuju nam koliko se poštovala distanca koja je propisana od strane nadležnih.
Podsjetimo da je Republički štab za vanredne situacije na sjednici koja je održana 21. maja dozvolio takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista uz prisustvo publike uz strogo pridržavanje mjera propisanih od strane JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“.

Na stranici Instituta za javno zdravstvo u prеpоrukama zа trеningе i spоrtskо – rеkrеаtivnе аktivnоsti u spоrtskim оbјеktimа tоkоm еpidеmiје COVID-19 koje su objavljene isti dan stoji:

“Broj osoba u publici treba ograničiti tako da je moguće obezbjediti udaljenost od najmanje 2m od drugih osoba u svim pravcima, sa istaknutim jasnim obavještenjem o održavanju fizičke distance. To se može postići da osobe u publici sjede u svakom drugom redu i svako treće sjedište (izuzev osoba koje su došle iz istog domaćinstva ili skupa, kada mogu sjediti na susjednim sjedištima)”.

U isto vrijeme dok imamo priliku vidjeti fotografije sa stadiona, bez očiglednog poštovanja fizičke distance, zabranjeno je okupljanje više od 50 osoba na privatnim okupljanjima, a 100 na javnim okupljanjima. Muzika uživo može se održavati samo u baštama i to pod strogo kontrolisanim uslovima, a o većim koncertima i festivalima niko ne razmišlja. Proteklog vikenda održan je i koncert u Banskom dvoru sa mjerama koje možete vidjeti na fotografiji ispod.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske rekao je da je Institut zadužen za propisivanje mjera, ali da nisu zaduženi za kontrolu poštovanja tih mjera.

“U ovom trenutku mislim da su mjere izuzetno jasne, kada je riječ o ponašanju i fizičkoj distanci i to ne samo na stadionima, nego i u sportskim dvoranama i drugim manifestacijama koja se održavaju vezano za sportska takmičenja. Očekujemo izvještaj od same Uprave za inspekcijske poslove i Komunalne policije o tome da li su se kršile mjere na stadionu”, rekao je Zeljković za BUKU.

Dodao je da Institut nikome ne govori koliki broj lica može biti na nekom mjestu.

“Postoji zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije i postoje preporuke za navedene događaje. Nikad Institut nije dostavljao bilo kome koliki je to broj lica koji može biti prisutan, uvijek smo navodili dva dokumenta, a to su Zaključak Republičkog štaba i same mjere. U tom segmentu vrlo je jasno šta se i u kom obimu poštuje i na kraju je jako bitna mjera koja je usmjerena prema pojedincu da se zaštiti zdravlje pojedinca u samom objektu. U ovom slučaju to je fizička distanca. U ovom slučaju riječ je o otvorenom prostoru, pa nošenje maske nije obavezno. Tu akcenat ostaje na fizičkoj distanci”, rekao je Zeljković.

Zeljković je rekao da su preporuke objavljene na sajtu Instituta i one važe za sve sportske organizacije u Republici Srpskoj.

Na pitanje da li je bilo posebnog dogovora sa FK Borac Zeljković je rekao da toga nije bilo, već su mjere iste za sve.

“Pravljenje bilo koga izuzetkom pravi problematiku oko svih mjera”, istakao je Zeljković.

Odbornik Narodnog pokreta “Banjaluka zove” Saša Lazić kaže da su mjere u RS apsurdne.

“Po mom mišljenju treba popustiti mjere, svesti ih na minimum i pustiti ljude da žive. Mjere su nakaradne, imamo sportske aktivnosti, a djeca nemaju časove fizičkog.

Ništa od ovog što nam je nametnuto nije logično”, rekao je Lazić za BUKU.

Na kraju možemo spomenuti da su za vrijeme turnira u košarci za djecu koji je održan proteklog vikenda u Banjaluci u SD “Obilićevo” u publici bile dvije osobe.

Previous articleVUKANOVIĆA PRIJAVILE SUDIJE, OPTUŽUJU GA ZA VRIJEĐANJE
Next articlePREDSJEDNIK TREBINJSKOG SUDA: VUKANOVIĆ NAS VRIJEĐAO, POGLEDAJTE VIDEO SUSRETA VUKANOVIĆA SA SUDIJAMA