IZRAEL NAJAVIO: PRED NAMA JE INTENZIVNA NOĆ, NEMA PREKIDA VATRE

Izraelska vojska sprema se da napadne više ciljeva povezanih s mrežom podzemnih tunela u Gazi koje je izgradila palestinska grupa Hamas, izvještava Jerusalem Post.

Novine citiraju portparola izraelskih odbrambenih snaga (IDF) generala Hidaija Zilbermana koji je govorio o “intenzivnoj noći koja je pred njima”. Najavio je operacije na “novim lokacijama”.

IDF tvrdi da je pogodio desetine “terorističkih ciljeva” i da je već uništio više od 15 kilometara mreže podzemnih tunela koji pripadaju Hamasu.

Sistem tunela koje koriste džihadistički borci već su dugo važna meta izraelskih vazdušnih napada.

Ranije danas general Zilberman rekao je na radiju da IDF “ne govori o prekidu vatre”, dodajući: “Fokusirani smo na pucanje”, javlja BBC.

“Palestinci su spremni za prekid vatre”
Mustafa Barghouti, čelnik političke stranke Palestinska nacionalna inicijativa sa sjedištem na Zapadnoj obali, rekao je za BBC World News: “Palestinci su spremni za prekid vatre, Izrael je taj koji se suzdržava od primirja.”

“Ako Izrael želi nastaviti pucati i bacati rakete iz F-16 … i želi da se Palestinci ne brane, naravno, to se neće dogoditi”, rekao je Barghouti i dodao: “Prekid vatre znači da niko neće slati rakete – da niko neće pucati s obje strane.”

Netanjahu ne odustaje od novih napada
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu potvrdio je predanost svoje vlade svojim operacijama protiv palestinskih militanata u Gazi.

Netanjahu je danas rekao da će Izrael nastaviti gađati ciljeve u Gazi “onoliko dugo koliko je potrebno da građanima Izraela vrate mir”.

Rekao je da je Hamas, militantna grupa koja vlada Gazom, “primio udarce koje nije očekivao” te da ih je to unazadilo godinama.

“Naši neprijatelji oko nas mogu vidjeti koja je cijena za napade na nas”, rekao je Netanjahu.

(Index.hr, Mondo)

Previous articleLAŽNE SUZE ZA BOŠKOM I ADMIROM
Next articleKAMIONE NEMA KO DA VOZI, VOZAČI ODLAZE