IZ “TGT TEHNOGASA” UPOZORILI

Zabrana isporuke kisonika bolnicama ugrozila bi zdravlje i živote pacijenata

Postupanje po naredbi Agencije za lijekove i medicinska sredstva (ALM) BiH da se “TGT Tehnogasu” Laktaši zabrani da isporučuje kisonik bolnicama, izazvalo bi pogoršanje zdravlje, pa i smrt većeg broja osoba.
To je navedeno u prigovoru ovog preduzeća na zapisnik ALM BiH, koja je “TGT Tehnogasu” prekjuče zabranila proizvodnju i prodaju medicinskog kiseonika.

– Dakle, ALM BiH bi bila odgovorna za pomenute posljedice. Naravno, i mi bismo bili odgovorni za takvo stanje – poručuju iz ovog preduzeća iz kojega su prigovorili protiv zapisnika od 27. septembra, te naredbe da ovo preduzeće prestane da isporučuje kiseonik bolnicama.
Radi se o nezakonitom dokumentu, čije bi sprovođenje izazvalo nesagledive posljedice po zdravlje bolesnika, koji se nalaze na liječenju i čije zdravstveno stanje zahtijeva kiseoničku podršku. Nevjerovatno je da je nekom uopšte palo na pamet da u vrijeme pandemije korona virusa, i to upravo kad se nalazimo na vrhuncu četvrtog talasa, naredi distributeru kiseonika da ostavi bolnice bez kiseonika – navodi se u prigovoru.

Iz “TGT Tehnogasa” poručuju da nemaju ništa protiv da ALM BiH uzme uzorak kiseonika koji dostavljaju bolnicama i provjeri da li se radi o kvalitetnom i za zdravlje bolesnika neškodljivom proizvodu.
Ali, bez takve kontrole, da se zabranjuje distribucija kiseonika bolnicama, zapanjujuća je odluka. Agencija je u zapisniku pomenula tenderske uslove UKC RS za nabavku kiseonika iz 2020, ali je propušteno da se u zapisniku navede da je u tenderu jasno navedeno da se traži dostava medicinskog kiseonika, od strane ponuđača koji ima licencu od ALM BiH za proizvodnju i distribuciju takvog kiseonika. Međutim, navedeno je i da će, ukoliko se niko od takvih pravnih lica ne javi na tender, biti uzete u obzir i ponude ostalih pravnih lica koja nemaju takvu registraciju kod ove agencije – kažu u “TGT Tehnogasu” i naglašavaju da je ovo savim logično, jer je, kako stoji u prigovoru, potreba za kiseonikom u liječenju korona virusa ogromna.
Dodajemo i to da smo se na tender javili samo mi, jer smo jedini imali zadovoljavajuće količine kisonika. Dakle, s obzirom na to da bi postupanjem po nelegalnoj naredbi bili ugroženi zdravlje i život velikog broja bolesnika, predlažemo ALM BiH da spornu naredbu stavi van snage – stoji u prigovoru.

Podsjetimo, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je prekjuče “TGT Tehnogas” Laktaši zabranila proizvodnju i prodaju medicinskog kiseonika.

To su za Srpskainfo potvrdili u ovoj agenciji, naglasivši da su njihovi inspektori prekjuče, od 8.30 do 17 časova boravili u ovoj firmi.

– Tom prilikom, obavljena je kontrola i konstatovana proizvodnja kiseonika. “TGT Tehnogas” nije registrovan za prodaju medicinskog kiseonika – lijeka, niti za proizvodnju medicinskog kiseonika. Sačinjen je zapisnik koji niko iz firme nije želio da potpiše, zbog čega im je usmeno zabranjena proizvodnja i promet kiseonika – poručili su iz ALM BiH.

Previous articleNA UKC PONESTAJE KISEONIKA
Next articleDODIK I STEVANDIĆ NUDE 50 MILIONA ZA PREUZIMANJE KRIVICE ZELJKOVIĆU I OSTALIMA