GOREĆE PODZEMLJE

Luka Bojović i Joca Amsterdam izlaze iz zatvora, šta to znači za rat klanova

Prema saznanjima do kojih je došao Blic, Luka Bojović, koji izdražava kaznu u španskom zatvoru i Sreten Jocić, poznat kao Joca Amsterdam, koji “leži” u “Zabeli”, uskoro će izaći na slobodu.
Obzirom da je riječ o dvojici visokopozicioniranih pripadnika “podzemlja”, otvara se tema, odnosno, pitanje, šta njihova sloboda znači za rat klanova.

Poznato je da su Luka Bojović i Joca Amsterdam odavno u ratu, a posljedica njihovog ličnog sukoba je 12 žrtava, među kojima su i trojica Jocinih kumova.

Zašto je došlo do sukoba Bojovića i Jocića ima više verzija. Navodno je tačna ona po kojoj je u središtu tog rata bio Legija. Riječ je o, kako tvrde upućeni, kriminalnim poslovima u Bugarskoj, kao i nameštanju hapšenja Joce Amsterdama u Sofiji. Takođe se priča da su u ratu između Bojovića i Jocića, po nalogu Ulemeka, ubijena trojica Amsterdamovih kumova: Srđan Miranović u Podgorici, Zoran Golub u Istočnom Sarajevu i Uglješa Aranitović, zvani Ugo, u Beogradu. Aprila 2008. godine ubijeni su Goran Marić, Jocićev prijatelj i Ilija Novović, Bojovićev kum. Njihova tijela pronađena su u istom, zapaljenom džipu.

Podsjetimo i na to da je Luka pod svojom kontrolom držao odbjegle pripadnike “zemunskog” klana, Miloša Simovića i Sretka Kalinića, koji su se prije više od deset godina sukobili u Zagrebu, nakon čega su obojica uhapšeni. Upravo u tom odnosu je bila i, kako je Blic davno pisao, “kvaka” koja spaja Luku i Darka Šarića. Inače, Cvetko Simić, koji je radio sa Simovićem i Kalinićem, radio je i za Jocića i bio povezan sa Šarićevim saradnicima. Policijske informacije tako ukazuju na to da je Šarićev klan u stvari držao pod šapom sve ostale klanove, i Bojovićev i Jocićev, ali i grupu „Amerika“, sa čijim je šefovima u Južnoj Americi ugovarao nabavku i šverc kokaina.

Izlazak njih dvojice bi, sudeći po istoriji koju imaju, mogao da bude i nastavak njihovog rata.

Sa druge strane, izlazak Luke Bojovića na slobodu svakako znači “jačanje”, osim našeg podzemlja i jačanje “škaljarskog” klana. Podsjetimo, da se crnogorski klan, nakon što je 2014. godine izbio sukob oko 200 kilograma kokaina i raspada crnogorske ekipe, na dve frakcije – “kavačku” i “škaljarsku”, ovi drugi su se regrupisali i spojili sa jednom od najjačih grupa u Srbiji na čijem je čelu upravo Luka Bojović. Vezivanjem sa Bojovićem, “škaljarci” su na čelu sa Jovanom Vukotićem, koji je u bjekstvu, tada ponovo uspostavili i ojačali moć i uticaj u podzemlju Srbije i Crne Gore.

Izlazak Luke Bojovića bi mogao da znači i nastavak rata sa “kavačkim” klanom.

Inače, Luka Bojović je uhapšen u Valensiji, februara 2012. U Španiji je osuđen zatvorsku kaznu od 18 godina zatvora zbog organizovanog kriminala, ali bi u narednih par godina mogao da traži uslovni otpust. Njemu je za falsifikovanje isprava izrečena kazna od tri godine zatvora, za zločinačko udruživanje pet, a za posedovanje oružja deset godina zatvora. U Srbiji je bio optužen za ubistvo Branka Jeftovića Jorge, potom za pokušaj ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka 2004. godine, kao i za ubistvo njihovih telohranitelja Dejana Živančevića i Milutina Jovičića, koji su nastradali prilikom pokušaja ubistava. Pravosnažno je oslobođen svih tih optužbi. Iako se njegovo ime povezivalo sa još nekim zločinima, istražitelji nisu prikupili materijalni dokaze koji bi potkrepili njihove sumnje.

Sa druge strane, Sretenu Jociću, zvanom Joca Amsterdam, koji je osuđen jer je dvojici policajaca, koji su već odslužili kazne, naložio i platio ubistvo Gorana Marjanovića – Goksija Bombaša. Marjanović i njegova djevojka Marija Đorđević ubijeni su 18. jula 1995. u kafeu sportskog centra “Olimp” u Beogradu. Jocić je bio u pritvoru i od 27. aprila 2009. do 28. decembra 2012, kao okrivljeni u slučaju ubistva vlasnika hrvatskog nedeljnika “Nacional” Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića.
Stvorili su se svi zakonski uslovi da u skorije vrijeme izađe na slobodu, zbog dobrog vladanja i svih drugih razloga koji propisuje zakon o izvršenju krivinčnih sankcija s obzirom da je stekao uslove za takozvana proširena prava, po pozitivnim propisima i u postupku koji zakon propisuje on je stekao sve uslve za uslovni otpust. Pri svemu tome treba imati u vidu da u pravu Evropske unije svako lišenje slobode se uračunava u kaznu što znači da je njemu uračunat i neosnovani pritvor u slučaju Pukanić u kome je proveo bezmalo 4 godine. Pri tome svemu treba imati u vidu da je za kazna koju sad izdržava prihvaćena tužba u sudu u Strazburu, zbog toga što je presuda zahvaćena bitnim povredama postupka. Tako kad se sve to uzme u obzir, očekivano je da Sreten Jocić izađe na slobodu. Zadnju riječ daju pravosudni organi – rekao je za Blic Dragoš Cukavac, advokat Sretena Jocića.

“Ako izađu na slobodu – rat klanova se nastavlja”
– U svijetu organizovanog kriminala, to znači dvije mogućnosti. Prva je najčešća, da će čovjek preuzeti vođstvo u kriminalnim grupama u kojima je bio vođa i da će nastaviti da komanduje. Druga je da neće uspjeti da se vrati na poziciju lidera, zato što čak i prije nego što je otišao u zatvor, ima dvojicu protivnika koji žele da se popnu na njegovo mesto i koji su barem jednom iskoristili tu šansu dok je bio zatvoren. Ako jesu onda je došlo do unutrašnjih sukoba iz kojih nastaju teški obračinu između pristalica lidera koji je u zatvoru, a to je ono što emituje toliki broj ubistava. Njihovim izlaskom svakako se rat klanova nastavlja i zaoštrava – rekao je kriminolog Dobrivoje Radovanović za Blic i dodaje da je resocijalizacija u slučaju te “kategorije” kriminalaca maltene pa – nemoguća.

Previous articleSTRAVIČNE SCENE ERUPCIJE VULKANA U ŠPANIJI, OČEKUJU SE RAZORNI ZEMLJOTRESI
Next articleZEMLJOTRES KOD TUZLE