FIRME RAŠIDA SERDAROVA U MILIONSKOM GUBITKU

Firme “Comsar Energy RS” i „Comsar energy hidro“, ruskog miljardera Rašida Serdarova, kojima je Repulika Srpska dala koncesije za izgradnju termoelektrane „Ugljevik 3“ i hidroelektrane „Mrsovo“ te za eksploataciju uglja, završile su prošlu godinu sa gubitkom od 1,6 miliona KM.comsar energy

„Comsar energy RS“, koji je dobio koncesiju za izgradnju termoelektrane, završio je godinu sa gubitkom od 1,2 miliona KM.

Firma „Comsar energy hidro“, koja je dobila koncesiju za HE „Mrsovo“, takođe je imala gubitak i to 380.358 KM. Minus je smanjen u odnosu na 2019. godinu za oko 740.000 KM, a istovremeno su smanjili i broj radnika sa šest na četiri.

U gubitku i druge firme Rašida Serdarova
Prošla godina nije bila bolja ni za ostale firme Rašida Serdarova u Srpskoj, odnosno njegovog „Comsar Energy Limited“.

Tako je hotel „Comsar“ u Ugljeviku ostvario gubitak od 171.822 KM, oko 50.000 manje nego godinu ranije, ali je broj radnika povećan sa sedam na 27.

„Comsar energy trading“, koji se bavi trgovinom električnom energijom, nije imao prihoda lani, dok je gubitak iznosio 28.190 KM. Zapošljavao je jednog radnika.

Prihode, kao ni radnike, nije imao „Comsar energy agro“, a gubitak je iznosio oko 40.000 maraka.

Direktor „Comsar Energy RS“ Siniša Majstorović rekao je za CAPITAL da ove firme ne mogu imati dobit dok se ne izgrade elektrane.

„Te investicije su u toku. Još razgovaramo sa partnerima iz inostranstva o strateškom partnerstvu. Radi se na tome aktivno, malo nas je pandemija usporila, ali očekujemo nastavak svih investicija“, kazao je Majstorović.

Podsjećamo, Vlada RS je početkom ove godine „Comsaru“ produžila koncesiju za izgradnju i korišćenje TE „Ugljevik3“ sa 30 na 44 godine.

Prema ranijim najavama ova termoelektrana je već trebalo da bude puštena u rad, ali do sada nije počela ni izgradnja.

Vlada je, takođe, produžila i koncesiju za eksploataciju uglja na ležištima „Ugljevik Istok 2“ i „Delići i Peljave-Tobut“.

CAPITAL: Marina Čigoja Ljubojević

Previous articleULTIMATUM ILIJI TAMINDŽIJI
Next articleNOVE MJERE NE STUPAJU NA SNAGU ODMAH ,VEĆ OD 21. MAJA