Evo sta sad on predlaže

Izetbegović predlaže da se struktura Predsjedništva BiH, način izbora i nadležnosti regulišu kao što je bilo predloženo u “aprilskom paketu”, što predviđa indirektan izbor.

I za Dom naroda Parlamentrane skupštine BiH Izetbegović smatra da treba primijeniti rješenja iz “aprilskog paketa”, odnosno da se razmatraju zakoni koji se odnose na vitalni nacionalni interes, te da uz klubove tri konstitutivna naroda treba uvesti i klub “ostalih”.

Kada je riječ o Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, lider SDA predlaže da u nadležnosti ovog doma budu isključivo pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa koja su navedena u Ustavu FBiH, a da se način izbora delegata reguliše na isti način kao i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i Vijeću naroda Republike Srpske, odnosno da se delegati se biraju u Predstavničkom domu federalnog Parlamenta.

Izetbegović traži i da se osnaži integritet izbornog procesa uvođenjem informacionih tehnologija – skenera, video-kamera, elektronske identifikacije birača, rješavanjem pitanja tačnosti biračkog spiska, mehanizma imenovanja i obuke članova biračkih odbora i ostalog u skladu sa preporukama OEBS.

Prema Izetbegovićevom prijedlogu, nužne izmjene izbornog zakonodavstva usaglašavale bi sve parlamentarne stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH u okviru već uspostavljene Interresorne radne grupe, uz pomoć članova Centralne izborne komisije i medijaciju predstavnika međunarodne zajednice (EU, SAD, OEBS, OHR i Venecijanska komisija).

Prijedlog zajedničke izjave o principima izborne reforme u BiH upućen je SDP, DF, SBB, Našoj stranci, Narodnom evropskom savezu i Pokretu demokratske akcije.

Srna

Previous articleKristijan Šmit se danas obraća u Parlamentu BiH
Next articleDodiku šume i zemljište, Bakiru zabrana negiranja genocida, a Čoviću Izborni zakon