ELEKTRANA, AUTO-PUT, AERODROM: SRBIJA ULAŽE 484 MILIONA EVRA U REPUBLIKU SRPSKU

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas u Istočnom Sarajevu da Srbija izdvaja 484 miliona evra za projekte u Srpskoj.

“U ovom trenutku kroz projekte HE “Buk Bijela”, potom auto-put Rača-Bijeljina, te aerodrom Trebinje, Srbija ulaže oko 500 miliona evra, konkretno 484 miliona,” rekla je Brnabićeva nakon zajedničke sjednice vlada Republike Srpske i Srbije.

Brnabićeva je izrazila zadovoljstvo zbog intezivne saradnje vlada Srpske i Srbije, podsjetivši i na novčanu pomoć Srbije za četiri opštine, od kojih je jedna u FBiH – Drvar.
“Radilo se na projektima koje smo definisali na ranijim sjednicama, kako bi danas mogli obilježiti početak određenih projekata. Neki od projekata se ne odnose samo na Srpsku, već i na opštine u Federaciji BiH,” rekla je ona.

Premijerka Srbije je najavila ulaganja u nove projekte u Republici Srpskoj.

“Zajedno sa ostalim projektima, prosvjeti, zdravstvu, životnoj sredini… lokalnim zajednicima, kroz razne donacije i projekte, donirali smo preko 82 miliona evra, a nastavićem i dalje da ulažemo. Sve zajedno, preko milijardu evra investiramo u Republiku Srpsku,” istakla je Brnabićeva.

Čestitke zbog Londonske berze
Brnabić je rekla da izlazak Republike Srpske na Londonsku berzu predstavlja uspjeh za koji je bilo potrebno mnogo znanja, energije i vjere u svoje potencijale.

Ona je čestitala Republici Srpskoj na uspješnom izlasku na Londonsku berzu i dobrim ekonomskim pokazateljima.

“Republika Srpska je prvi put izašla na ovu berzu, velike čestitke na tome i na zaista odličnim rezultatitma u oblasti ekonomskog rasta i BDP-a. Republika Srpska bilježi minimalan pad BDP-a u 2020. godini i dosta dobar rast u prvom kvartalu 2021. godine,” navela je Brnabićeva.

Ona je istakla da Srpska i Srbija moraju još više i bolje raditi tokom 2021. kako bi zajedno nastavili oporavak nakon, kako je rekla, izuzetno teške 2020. godine.

“Nadam se da je oporavak koji je Republika Srpska doživjela i ovaj rast i uspjeh u prvom kvartalu, takođe jedan od rezultata naše saradnje, investicija, donacija i podrške koju Srpska ima od Srbije,” naglasila je premijerka Srbije.

Višković: Srbija prošle godine imala najmanji pad BDP-a, a iza nje smo mi
Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da će vlade Srpske i Srbije u narednom periodu realizovati projekte vrijedne više od milijardu i 600 miliona KM.

Višković je nakon zajedničke sjednice vlada Republike Srpske i Srbije rekao da će danas biti položen kamen temeljac za Projekata Hidroenergetskog sistema (HES) “Gornja Drina”.

“Tu su tri hidroelektrane `Buk bijela`, `Foča` i `Paunci`. To je investicija više od milijardu i 100 miliona KM”, pojasnio je Višković.

On je rekao da je u planu i realizacija izgradnje auto-puta od Sremske Rače do Bijeljine, što će Srbija pomoći sa 100 miliona evra, kao i izgradnja aerodroma u Trebinju.

“To su značajni infrastrukturni projekti između Vlade Republike Srpske i Vlade Srbije”, rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, u prethodnih 10 godina održano je 10 zajedničkih sjednica koje su dovele do ovoga danas.

Višković je rekao da će izgradnja aerodroma u Trebinju, za šta će Srbija izdvojiti oko 100 miliona evra, omogućiti da Hercegovina u narednim godinama ima puno brži razvoj.

Premijer Republike Srpske rekao je da je dogovorena i zajednička gradnja spomen-kompleksa stradanja srpskog naroda Gradina – Jasenovac.

Višković je rekao da je na današnjoj sjednici ponovljeno opredjeljenje za realizaciju projekata iz oblasti obrazovanja.

“Prije svega, riječ je o nacionalnoj grupi predmeta. Da obrazovne sisteme u Srpskoj i Srbiji približimo što je moguće više”, pojasnio je Višković.

On je rekao da očekuje i da most “Bratoljub” u Bratuncu, koji je Srbija izgradila iz vlastitih sredstava, bude uskoro stavljen u funkciju.

“Nažalost, institucijama BiH trebalo je dvije godine da dođu u poziciju da se sagradi granični prelaz. Prema informacijama koje imam, to bi trebalo da bude do juna, pa da u julu i avgustu i most i granični prelaz stavimo u upotrebu građanima koji bespotrebno dvije godine čekaju da mogu prelaziti most”, naglasio je Višković.

On je izrazio uvjerenje da će značajan dio projekata koje će danas resorni ministri na bilateralnim sastancima dogovoriti biti i realizovani.

Višković je zahvalio Vladi, ali i građanima Srbije, za pomoć koju su dali BiH, a posebno Republici Srpskoj u borbi protiv virusa korona.

“Jaka Srbija i u ekonomskom i u političkom i u svakom drugom smislu garant je da i Republika Srpska može da se brže i bolje kreće i razvija”, istakao je Višković.

On je rekao da je Republika Srpska u prvom kvartalu 2021. godine ostvarila rast BDP-a od dva odsto.

“Srbija ima nešto veći rast BDP-a nego mi, ali mi smo na to ponosni, jer je Srbija u prošloj godini imala najmanji pad BDP-a, a iza nje je Republika Srpska”, rekao je Višković i još jednom zahvalio Vladi Srbije na saradnji.

Planirano je i da delegacije dvije vlade danas odu u Foču, gdje će Višković i Brnabićeva položiti kamen temeljac za Hidroelektranu “Buk Bijela” na rijeci Drini, čiju gradnju će finansirati elektroprivrede Srbije i Srpske u iznosu 220 miliona evra.

Previous articlePITALI SMO POLICIJU: IMA LI PRIJAVLJENIH NESTANAKA DJECE U RS I ŠTA JE SA RANIJIM SLUČAJEVIMA
Next articleLIKVIDIRAN KOMANDANT ISLAMSKOG DŽIHADA!