DRAŠKOVA SARADNJA SA SNSD AGENCIJOM “STARS&MORE”

Za video produkciju ovogodišnje proslave Dana grada, banjalučka Gradska uprava izdvojila je 7.020 KM, ali uz nabavku provedenu dvadeset i kusur dana kasnije.

Posao je, direktnim sporazumom, dobila agencija “STARS&MORE”, a odluku o tome gradonačelnik Draško Stanivuković je donio tek 14. maja, 23 dana nakon obilježavanja Dana grada i pet dana nakon posljednje manifestacije – piknika na mjestu novog gradskog parka.
Banjalučka agencija u vlasništvu Biljane Čigoje i Jelene Vuksan, koja je očigledno prethodno već izvršila ono što je predmet same nabavke, bila je jedini ponuđač.
Koliko god su direktni sporazumi „čudo“ i teško im je stati u kraj, oni imaju uporište u zakonu, ali je njihovo naknadno objavljivanje protivzakonito, kažu u Udruženju „Tender“.
„To je, prema važećim propisima, krivično djelo, jer ne postoji nijedan modalitet na osnovu kojeg se javna nabavka može raspisati nakon završenog posla.

Prema onome što stoji u odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača, ponuda agencije „STARS&MORE“ dostavljena je 4. maja, a dan kasnije je otvorena.
Inače pomenuta agencija se dovodi u vezu sa vlasnikom MG Minda Mladenom Milovanovićem Kajom, s obzirom da je u bliskim rodbinskim odnosima sa vlasnicom agencije Biljanom Čigojom (sestra). Biljana se pak drži podalje od medija uživajući u putovanjima na egzotične destinacije i druženju sa proslavljenom glumcima i pjevačima.

Za pomenutu agenciju ni protekla godina nije bila kritična, iako posla gotovo da nisu imali jer Star Travel se, inače, pominje kao jedna od firmi koje Vlada RS favorizuje dodjelom sredstava za razvoj turizma. Kako su mediji ranije izvijestili, ova agencija prošle godine dobila je u tu svrhu grant Ministarstva trgovine i turizma u iznosu od 500.000 KM. Novac je uplaćen firmi Stars & Moore, koja se bavi organizacijom koncerata, a čiji je Star Travel osnivač.

Sada bi realan čitalac trebao da postavi pitanje od kada to Draško Stanivuković blisko sarađuje sa agencijom koja je simbol SNSD-a?

“STARS&MORE”, prate brojni skandali tokom prethodnih godina. Pored toga što su, kako nezvanično saznajemo, organizovali koncerte između ostalog i veliki koncert Zdravka Čolića, na način da su izvođaču ponudili duplo veći honorar od uobičajenog, te su time faktički oteli posao dugogodišnjim menadžerima koji žive od organizacije nastupa, ova agencija je jedan od organizatora ekskurzija za srednjoškolce, međutim ni to nije prošlo bez problema.

Prije samo nekoliko dana đacima banjalučke Elektrotehničke škole, koji zbog pandemije korona virusom nisu otišli na ekskurziju u Italiju u maju prošle godine, agencija neće da vrati kompletan iznos novca koji su uplatili ukoliko nadležni sud ne odluči drugačije.
Organizator putovanja, agencija Star travel d.o.o. Banjaluka, naumila je vratiti tri rate koje su roditelji uplatili, a umjesto četvrte predvidjela je vaučer u iznosu od 113 KM koji učenici mogu iskoristiti u istoj agenciji. Organizator putovanja, takođe, traži da se od iznosa koji treba da vrati odbije pet odsto na ime agencijskih troškova.

Ogorčeni roditelji potražili su pomoć advokatske kancelarije Đurić-Majstorović, jer smatraju da je organizator ekskurzije dužan da vrati cjelokupan iznos, u gotovini. Ali u turističkoj agenciji ne misle tako.

U Zajedničkoj advokatskoj kancelariji Đurić-Majstorović potvrđuju da su agencijski troškovi predviđeni Zakonom o zaštiti potrošača u RS, do maksimalne visine od pet odsto, ali pod uslovom da su opravdani i da se dokažu.
“Do danas nismo dobili ni jedan dokaz o postojanju tih nužnih troškova i njihovoj visini. Teret dokazivanja u vezi toga će biti na agenciji u daljem toku sudskog postupka. S obzirom da trenutno ne raspolažemo dokazima u vezi navedenog, bilo bi neodgovorno detaljnije se izjašnjavati o tim navodima”, kažu advokati.

Ipak, više od samih agencijskih troškova roditelje je naljutila verzija po kojoj će, umjesto dijela novca, dobiti turistički vaučer u iznosu 113,71 KM, a koji se može iskoristiti – isključivo preko agencije, najkasnije do 30. juna 2022. Smatraju to ucjenom, ističući da su ekskurziju platili novcem te ga žele nazad.
Iz Star travela objašnjavaju da vrijednosni vaučer izdaju “na ime nužnih troškova koji su nastali uplatom avansa partnerima u inostranstvu”.
“Agencija je, zapravo, izašla u susret korisnicima usluga i omogućila da se vaučeri koriste za bilo koju uslugu koja je u ponudi u turističkoj agenciji”, navode iz Star Travela.
“Ni jedan zakon ne predviđa obavezu učenika i roditelja da prihvate turistički vaučer umjesto vraćanja uplaćenog novca. To je klasnična ponuda koja može biti prihvaćena ili ne, a u slučaju učenika koje mi zastupamo ta ponuda nije prihvaćena jer djeca nisu đačku eksurziju plaćala vaučerima, pa da im se isti vraćaju, već novcem”, odgovoreno je iz advokatske kancelarije Đurić-Majstorović.

ZAPALJEN AUTOBUS
Tako se grupi učenika iz Banjaluke, koji su krenuli na ekskurziju u Italiju u maju 2018., dogodila saobraćajna nesreća prilikom koje se autobus zapalio. Povrijeđenih, srećom, nije bilo, ali su učenicima izgorile stvari i putna dokumentacija. Prema riječima pojedinih roditelja, organizator putovanja, Star Travel, tražio je da djeca nastave ekskurziju. Učenici koji su željeli da se vrate kućama trebali su potpisati izjavu o samovoljnom prekidanju ekskurzije.
Roditelji su posumnjali da je cilj toga skidanje odgovornosti sa agencije kako se uplaćeni novac ne bi morao vratiti. Iz Star Travela su to negirali, tvrdeći da su djeca kratko zadržana dok im se ne obezbijede putne isprave kako bi mogli nazad u Bosnu i Hercegovinu.
Roditelje je posebno razbjesnio stav agencije koji su se, kako tvrde, nakon cijelog slučaja ponašali nezaintersovano, iako su bili organizatori ekskurzije.

Previous articleHAOS U SARAJEVU: NAVIJAČI UPALI NA TRENING I TUKLI IGRAČE!
Next articlePRIMIRJE I JESTE: IZRAELSKI VOJNICI NA ZAPADNOJ OBALI PRIVELI 41 PALESTINCA