DOKTOR NESTOROVIĆ UPOZORAVA

Djeca su nam sve gluplja! Otkrio zašto im opada inteligencija

Izučavano je kako se razvija i kako izgleda mozak djeteta koje provodi puno vremena igrajući video-igre
O lošim efektima hormonski aktivnih supstanci iz plastike govorio sam više puta, kao o njihovom negativnom uticaju na razvoj pola kod muškaraca

“Priča se dosta o novim nalazima, da IQ novih generacija počinje da pokazuje znake opadanja. Uzrok je uglavnom pronalažen u manje kreativnom načinu života, čitanju knjiga ili pisanju rukom. Ne bih se zadržavao na dosta puta ponovljenim dokazima da mobilni telefoni smanjuju kognitivne sposobnosti mozga”, navodi doktor Branimir Nestorović.

Izučavano je kako se razvija i kako izgleda mozak djeteta koje provodi puno vremena igrajući video-igre. To je jedna redukovana moždana aktivnost, razvija se samo taj vizuelni korteks gde dolaze vizuelni stimulusi i taj motorni korteks. Ništa drugo se ne razvija.

Dijete koje se igra s drugarima smišljajući razne igre i priče angažuje različite dijelove mozga i to je ono što je njima zapravo potrebno. Dakle, djecu treba voditi u vrtiće, igraonice, mogu da odigraju poneku igricu, ali s tim ne treba nikako pretjerivati.

“Možda jedino vrijedi pomenuti, da slično vrijedi i za pisanje rukom. Neki misle da kuckanje po tastaturi, često u vidu skraćenica (npr. LOL) ili čak samo stikera, čini pisanje rukom izlišnom. Naučnici sa Merkator instituta u Kelnu su u opsežnim studima pokazali da je neophodno da đaci koriste i tastaturu kompjutera, kao i pisanje rukom”, ističe doktor.

Kako kaže direktor instituta Michael-Becker Mrotzek, pisanje je fina motorna aktivnost koja pozitivno utiče na razvoj mozga. Iako je kuckanje na tastaturi brže, a i čitljivije, pisanje rukom ima bolje efekte na razvoj mozga. Kod pisanja rukom, informacije se razlažu na najmanje dijelove, a potom sintetišu u riječi i rečenice. Kod kucanja na tastaturi, često postoji i autokorekt, koji smanjuje mogućnost greške (ali i smanjuje pažnju). U jednom ispitivanju, jedna trećina školske dece u osnovnim škalama u Njemačkoj ima probleme da piše rukom tečne i razumljive rečenice.

Ali, jedno istraživanje iz SAD (Mount Sinai Icahn School of medicine ) i Švedske (Karlstad Universit) pokazuje mnogo ozbiljniji uzrok sniženja IQ. U prvom ovakvom ispitivanju, pokazali su da izlaganje određenim hemijskim prizvodima tokom trudnoće smanjuje IQ u djece uzrasta 7 godina. U studiji su analizirani podaci SELMA studije, gde su u 718 trudnica mjerene koncentracije 26 hemijskih produkata u svakodnevnoj primeni u domaćinstvu u krvi i urinu. Najčešće su dokazivani ozloglašeni bisfenol A, ftalati, pesticid.

O lošim efektima hormonski aktivnih supstanci iz plastike sam već pisao više puta, kao o njihovom negativnom uticaju na razvoj pola kod muškaraca (koji se može dokazati skraćenjem četvrtog prsta kod dječaka).

Ovo je prvi put da je dokazan loš efekat ovih hemikalija na razvoj mozga djece (posebno dečaka). Posebno je zabrinjavajuće da je najlošiji efakat imao bisfenol F (koji je zamjena za ozloglašeni bisfenol A).

Previous articleOVO JE NEKAD BILO MUŠKARAC
Next articleAMERI UPUTILI PRIJETNJE BIH