DOBITNICA NOBELA ZA MIR KRITIKOVALA FACEB

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Marija Resa iskoristila je stečenu pažnju da kritikuje Facebook kao prijetnju po demokratiju i rekla je da ovaj gigant društvenih mreža ne uspijeva da spriječi širenje mržnje i dezinformacija.

Resa je rekla da je Facebook “pristrasan protiv činjenica”.

Ova ugledna novinarka i šef informativnog veb sajta “Rapler” rekla je u intervjuu Rojtersu nakon što je dobila Nobelovu nagradu da algoritmi “umjesto činjenicama, prioritet daju širenju laži punih bijesa i mržnje”.

Njeni komentari dodatno pojačavaju pritisak na ovu mrežu, koji ima više od tri milijarde korisnika. Jedan bivši radnik ove društvene mreže optužio je Facebook da mu je profit preči od suzbijanja govora mržnje i dezinformacija.

Facebook je odbacio ove optužbe, a njegov predstavnik na Filipinima nije odgovorio na Rojtersovo pitanje za komentar Resine izjave.

Facebook je postao najveći svjetski distributer vijesti, a “ipak je pristrasan protiv činjenica, pristrasan protiv žurnalizma”, izjavila je ova novinarka.

“Ako ne raspolažete činjenicama, ako nemate istinu, ne možete imati povjerenje. Ako nemate ništa od toga, nemate demokratiju”, rekla je Resa.

On ističe da, bez činjenica, ne postoji ni zajednička realnost i da se zato ne mogu riještiti problemi, poput klime i virusa korona.

(Srna)

Previous articleĐAJIĆ: KISEONIK OD NOVOG DOBAVLJAČA DALEKO SKUPLJI
Next articleVLADA RS PRIPREMA KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV ZOLAKA