DANAS SAHRANA ŽIVKA RADIŠIĆA

Prema vlastitoj želji, sahrana u najužem krugu porodice i prijatelja

Živko Radišić, nekadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH i senator Republike Srpske, biće sahranjen danas na mjesnom groblju u Malom Palančištu kod Prijedora, rečeno je Srni u porodici Radišić.
Radišić je preminuo u nedjelju, 5. septembra, u 85. godini, a biće sahranjen danas u 13 časova na mjesnom groblju Stonice.

Kako su u porodici pojasili, prema Radišićevoj vlastitoj želji, sahrana će biti organizovana u najužem krugu porodice i prijatelja, bez prethodnih komemorativnih skupova.

Živko Radišić rođen je 1937. godine u Malom Palančištu. Porijeklom iz porodice koja je aktivno učestvovala u Narodnooslobodilačkom pokretu, pripadao je naraštaju kozaračke djece koja su doživjela logorska zatvaranja i stradanja tokom Drugog svjetskog rata.

Osnovnu i srednju školu završio je u Prijedoru, a diplomirao 1964. godine na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.
Bio je đak generacije prijedorske gimnazije i uvaženi omladinski rukovodilac u ovom gradu.

Prelaskom u Banjaluku, šezdesetih godina prošlog vijeka, postaje član njenog najužeg političkog rukovodstva. Za predsjednika Skupštine opštine Banjaluka biran je 1977. godine i na čelnoj gradskoj funkciji bio je do 1982. godine, ostavljajući neizbrisiv trag u svestranom razvoju grada, posebno u godinama obnove infrastrukture koja je uslijedila nakon razornog zemljotresa 1969. godine.

Tokom osamdesetih godina obavljao je funkcije republičkog sekretara za narodnu odbranu SR BiH, kao i predsjednika Poslovodnog odbora SOUR “Rudi Čajevec”, jednog od najvećih jugoslovenskih preduzeća u oblasti elektronske i namjenske industrije.

Ratna dešavanja i raspad Jugoslavije 1992. godine zatekli su ga u Beogradu, na funkciji generalnog sekretara Privredne komore Jugoslavije, nakon čega se vraća u Banjaluku.

Kao rezervni oficir, zajedno sa oba sina, aktivno se uključuje u jedinice Vojske Republike Srpske.

Jedan je od osnivača Socijalističke partije Republike Srpske, za čijeg prvog predsjednika je biran 1996. na Prvom kongresu partije. Dužnost predsjednika obavljao je do 2002. godine.

Na opštim izborima u BiH, održanim 1998. godine, izabran je za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske i tu funkciju vršio je do 2002. godine. Kao prvi iz reda srpskog naroda u postdejtonskoj BiH, na funkciju predsjedavajućeg Predsjedištva BiH biran je dva puta. Postao je senator Republike Srpske u drugom sazivu Senata 2009. godine.

Rajko Kuzmanović, tadašnji Predsjednik Republike Srpske ga je 1. novembra 2010. odlikovao Ordenom časti Republike Srpske sa zlatnim zracima za doprinos u jačanju ugleda Republike Srpske.

Radišić je bio rezervni oficir u činu potpukovnika. Nosilac je brojnih domaćih i stranih odlikovanja i priznanja.

Previous articleDETALJI TRAGEDIJE U HRVATSKOJ
Next articleSIJAMSKE BLIZNAKINJE PRVI PUT UGLEDALE JEDNA DRUGU