ĐAJIĆ: KISEONIK OD NOVOG DOBAVLJAČA DALEKO SKUPLJI

Generalni direktor UKC RS Vlado Đajić izjavio je da, ukoliko se znatno poveća broj pacijenata kojima je potrebna terapija kiseonikom, neće biti moguće snabdijevanje ovim lijekom, jer su cijene sadašnjeg dobavljača daleko veće u odnosu na prethodnog.

“Ranije smo kiseonik plaćali 0,8 KM po kilogramu, a sada 1,25 KM, što je ogromna razlika. Ako smo trošili dva miliona KM za kiseonik godišnje, sada ćemo plaćati tri miliona KM za isti kiseonik”, rekao je Đajić novinarima u Banjaluci.

Veliki problem, tvrdi Đajić, može predstavljati porast broja pacijenata oboljelih od kovida 19.

“Sada ih je oko 300, a u najvećem jeku pandemije ih je bilo 620. Ako poraste broj pacijenata do nekadašnjeg nivoa, biće nemoguće snabdijevanje kiseonikom”, istakao je Đajić.
Prema njegovim riječima, svima je jasno da UKC, kao i sve zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj i BiH, “40 godina koriste kiseonik odličnog kvaliteta i da nikad niko nije otrovan kao što to pojedinci žele prikazati”.

“Jasno je da mi radimo ozbiljno, da pacijentima dajemo najbolju terapiju, da ova institucija radi po svjetskim standardima, što potvrđuju brojne kolege iz inostranstva. Mi od toga nećemo odustati”, poručio je Đajić.

Kada je riječ o snabdijevanjem kisonikom, Đajić je naglasio da postoje problemi i da se UKC praktično mora oslanjati na donacije.

“U ovom trenutku nemoguće je riješiti snabdijevanje kiseonikom na svjetskom tržištu, a naročito ovdje u Republici Srpskoj, gdje su administrativne zabrane onemogućile onima koji imaju infrastrukturu, tankove, cisterne i boce i razrađen sistem snadijevanja u Evropi, da snabdijevaju zdravstvene ustanove”, pojasnio je Đajić.

Đajić je naveo da je stanje komplikovano, te da je u stalnom kontaktu sa rukovodstvom Republike Srpske s ciljem nalaženja rješenja.

(Srna)

Previous articleNISMO DONIRALI 204.900 PCR TESTOVA
Next articleDOBITNICA NOBELA ZA MIR KRITIKOVALA FACEB