BILL GATES PO PRVI PUT OTKRIO ZAŠTO KUPUJE HRPU ZEMLJIŠTA

Bill Gates po prvi put otkrio zašto kupuje hrpu zemljišta, ali ko mu vjeruje?

Milijarder, bivši šef Microsofta i takozvani filantrop Bill Gates objasnio je kupovinu nekoliko vrlo velikih zemljišta tačnije 2 posto cjelokupne američke teritorije, i ne – ovaj put se ne radi ni o čemu vezanom uz ekologiju ili pandemiju.
Saosnivač Microsofta odgovorio je na niz zanimljivih pitanja tokom nedavno održanog AMA (Ask Me Anything, odnosno pitaj me bilo što) razgovora na Redditu, prenosi AgFunder news. Gates je po prvi put javno progovorio o velikoj kupovini zemljišta u kojem učestvuje zajedno sa suprugom Melindom. Štaviše, Gatesovi su prošle godine zbog toga postali najvećim zemljoposjednicima u SAD-u, barem što se tiče obradivog tla.
Nakon što ga je jedan od redditora pitao ‘Hej, Bille! Zašto kupuješ toliko puno farmi?’, Gates mu je odgovorio da će uskoro porasti potražnja za biogorivom, kao i povećanom investicijom u nauku i agrikulturu.
‘Moja investicijska skupina je to odlučila – nema veze sa klimatskim uslovima’ napisao je. ‘Agrikulturni sektor je izuzetno važan. Uz produktivnije sjemenje možemo izbjeći uništenje šuma i pomoći Africi da se nosi sa klimatskim poteškoćama. Još ne znamo koliko će koštati biogoriva, no ako ih uspijemo proizvoditi po niskoj cijeni, riješićemo problem zagađenja kod aviona i kamiona’, istaknuo je. Ipak ono što Bill nije rekao a u kuloarima se uveliko priča da na ogromnim količinama kupljenog zemljišta ni on ni vlasnik Amazona Jeff Bezos neće jednostavno sijati ništa!!!
The Land Report je u januaru, podsjetimo, otkrio da Gatesovi imaju hrpu obradivih zemljišta u SAD-u sveukupne površine nešto veće od 979 kvardatnih kilometara koju čine manja zemljišta u Louisiani, Arkansasu i Arizoni. Firma Cascade Investment na čijem je čelu Bill Gates, kompanija koju naziva ‘moja investicijska grupa’ odbila je komentarisati kupovinu, iako je natuknula da sve ima veze sa održivom zemljoradnjom.

Previous articleSLOVENIJA SE ZATVARA OD 1. APRILA
Next articleNA HVARU SE OTVARA SUPER LUKSUZNI HOTEL