Austrijski kancelar daje ostavku nakon samo 52 dana na dužnosti

Austrijski kancelar Aleksander Schallenberg objavio je da podnosi ostavku nakon samo 52 dana na dužnosti. On je postao kancelar nakon odlaska Sebastiana Kurza, a zanimljiva je podudarnost: ostavku je najavio isti dan kada je Kurz obznanio javnosti da se povlači iz politike.

Kako javlja Kurier, kruže glasine da će ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer naslijediti Kurza na čelu stranke, ali i na mjestu kancelara. Večeras je te glasine dodatno pojačao Schallenberg koji je objavio da će ‘poziciju federalnog kancelara učiniti dostupnom čim se u stranci stvore uvjeti za to’.

Ranije je bio ministar vanjskih poslova

“Moja namjera ni moj cilj nikada nije bilo preuzimanje mjesta vodećeg čovjeka stranke. Čvrsto vjerujem da obje pozicije, onu šefa strake i šefa vlade, treba ubrzo ujediniti u jednoj osobi”, napisao je najavljujući ostavku.

Schallenberg je ranije bio ministar vanjskih poslova, a ova ostavka znači da će on biti austrijski kancelar s najkraćim mandatom. Kurier javlja i da u pismu ostavke nije naveo želi li se vratiti u ministarstvo vanjskih poslova ili ne.

Kurz je, poznato je, podnio ostavku pritisnut istragom zbog sumnje u korupciju. Tužitelji sumnjaju da je proračunski novac korišten kako bi se u javnost plasirala uglancana slika o njemu i vladajućoj stranci.

Telegram.hr

Previous articleSabina Ćudić komentirala izjave fildžan političara Bakira Izetbegovića
Next articleU PRIJEDORU predsjednici biračkih odbora u PANICI: Najavljen dolazak 300 posmatrača iz Banja Luke